Hotel Atlas, de la proiect de regenerare urbană la unul dintre cele mai moderne spații de cazare din Timișoara

Până nu demult, clădirile din Piața Sf. Gheorghe, nr. 2 – 3, din Timișoara erau doar „bombe cu ceas” care stăteau să cadă în orice moment. În 2012, însă, unor investitori locali le-a venit ideea de le a recondiționa și, astfel, de a porni unul dintre cele mai complexe proiecte de regenerare urbană din zona centrală a Timișoarei. A fost nevoie de „numai” puțin peste patru milioane de euro pentru a și duce la bun sfârșit inițiativa. Două dintre clădiri au fost demolate și reconstruite, în timp ce a treia a fost înălțată.

Vorbim de noul Hotel Atlas, o unitate de cazare de patru stele, cu 51 de camere, „născut din dorința de a oferi celor care ne vizitează un loc de care să își aducă aminte cu drag de Timișoara”, după cum spun proprietarii. Fațada clădirii a fost gândită pentru integrarea estetică în peisajul zonei, dar interiorul beneficiază de cele mai moderne condiții de cazare.

„Proiect de mare complexitate ce pune în discuție tensiunile dintre valorile patrimoniului construit și necesitățile unor activități ce caută regenerarea zonelor istorice, prin transformarea a două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare, pregătite de o demolare dar din care cu mari eforturi de proiectare de arhitectură și structură și cu lupte în convingerea beneficiarilor s-au păstrat câteva zone ce amintesc de istoria locului”, precizează reprezentanții d.proiect, firma locală care s-a ocupat de proiectare, pe site-ul propriu la secțiunea dedicată Hotelului Atlas.

„Hotel ATLAS are un discurs critic și autocritic asupra regenerării urbane, fiind un proiect din care am învățat multe, având satisfacția să duc la final o muncă extrem de complicată, cu multe provocări, ce m-au pus în fața multor misiuni dificile pe care un arhitect le întâlnește într-un proiect.

 » sursa: ziuadevest.ro