Distribuie acest articol!
Dobânda de referinţă ar putea creşte din nou după toate semnalele iar scenariile privind inflaţia se modifică de la o lună la alta în faţa haosului privind facturile din energie şi preţul petrolului peste care se suprapune o criză a aprovizionărilor.
Deficitul la 9 luni era de peste 44 de miliarde de lei, adică 3,77% din PIB – în scădere cu 2,6 puncte procentuale comparativ cu perioada similară a anului trecut, dar în creștere cu 0,42% față de august. Ne raportăm însă la un an 2020 în care economia a fost blocată. Valentin Tătaru, economist-șef al unei bănci comerciale din România, a declarat, marți, la Digi24, că inflația va crește la sfârșitul acestui an la 8% și chiar s-ar putea apropia de 10%. Acesta a explicat cum vede situația economică în prezent și în perioada următoare.
Valentin Tătaru, economist-șef al unei bănci comerciale: „Vedem finalul de an undeva în jur de 8%, însă incertitudinile sunt majore. Deja cred că este evident că revizuirile de inflație în sens ascendent de fiecare dată au devenit o obișnuință, așa că mai bine spunem un interval, decât o cifră anume. Probabil că inflația va fi undeva în jur de 8%, însă nu ar fi surprinzător să ne apropiem și de numere de două cifre. Probabilitatea nu este foarte mare dar este posibil. Având în vedere de unde am plecat cu prognozele privind inflația de la începutul anului, deja suntem la o aruncătură de băț de 10%.
Principalele efecte sunt în zona energiei – gaze, electricitate, combustibil – dar deja efectele încep să se vadă și în restul economiei. Luna septembrie a fost una în care creșterile de prețuri au fost deja generalizate și n-au mai fost localizate doar în grupele de produse energetice.
Sursa principală de îngrijorare în anul următor este în ce măsură aceste creșteri de prețuri la energie, în special gaze și electricitate, se vor transmite în prețurile de consum și probabil că se vor transmite, însă, în ce măsură ele vor putea fi suportate atât de producător cât și de consumator.
Distribuie acest articol!