Guvernul caută noi surse de finanțare care să aducă bani la bugetul de stat. Cheltuielile sunt cu mult mai mari decât veniturile și acest lucru generează inflație.
Prețurile cresc mult deoarece guvernul se împrumută excesiv ca să plătească cheltuielile curente și salariile mari ale politicienilor.
În loc să restrângă aparatul de stat și să reducă birocrația, să mai scoată din angajații aduși de către partidele politice, Guvernul și-a propus ca tot românii să plătească risipa și distracția indusă de politicieni.
Se estimează că 30% din angajații la stat provin din partidele politice și sunt trimiși pe post de șefi ca să delapideze banul public.
Guvernul dorește să impună noi taxe și impozite. Ar urma ca impozitele pe proprietățile imobiliare deținute de către persoanele fizice să crească de cel puțin 3 ori, dar foarte probabil chiar mai mult.
Se consideră că banii sunt necesari pentru dezvoltarea localităților care nu pot supraviețui cu taxe de 200-300 de lei.
Problema este că politicienii au bani mulți, însă poporul este sărac. Dacă un parlamentar are la cabinet aproape 10.000 de euro, majoritatea românilor trăiesc cu doar 350 de euro.