România se află în topul țărilor din Uniunea Europeană care au cea mai mare rată a inflației – 9,2%, iar previziunile economice nu sunt dintre cele mai optimiste, în condițiile în care, chiar dacă Guvernul a adoptat noul pachet de măsuri fiscale, atingerea țintei de deficit bugetar de 4,4% din PIB la finele anului 2023 nu mai este un obiectiv realizabil.
În acest context, senatorul AUR Gheorghe-Adrian Cătană consideră că instituțiile statului trebuie să dea dovadă de transparență în ceea ce privește cheltuirea banului public. În acest sens, parlamentarul a solicitat Ministerului de Finanțe (MF) să pună la dispoziția sa o situație privind împrumuturile contractate de România în perioada 2020-2023.
De asemenea, senatorul Cătană a amintit că principalele cauze al creșterii deficitului bugetar sunt colectarea ineficientă a taxelor și impozitelor de la multinaționalele, experte în „optimizarea fiscală”, slaba valorificare a resurselor țării în interes național, șirul neîntrerupt de împrumuturi (datoria externă a crescut în ultimii trei ani și jumătate cât în cei 30 de ani scurși de la revoluție) și ineficiența gestionării banului public.
„În calitate de senator, am datoria de a aduce la cunoștința românilor felul în care demnitarii le-au
gestionat taxele şi impozitele plătite”, a precizat Cătană, care a subliniat că, fără să cunoaștem cauzele dezechilibrului, nu vom fi capabili să le depășim.
Ca urmare a acestui demers, Ministerul de Finanțe a transmis o situație la zi a acestor împrumuturi, cu mențiunea că „în perioada 2020 – 31 august 2023, MF a contractat împrumuturi atât de pe piața internă, cât şi de pe piețe financiare externe, utilizând un mix de instrumente de datorie în scopul finanțării deficitului bugetar şi refinanțării datoriei publice guvernamentale scadente”, după cum urmează:
Potrivit MF, în perioada 2020-2023, România a contractat o serie de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale pentru finanțarea deficitul bugetului de stat și refinanțarea datoriei publice guvernamentale. Ministerul a pus la dispoziția publicului o anexă privind situația acestor împrumuturi, care poate fi consultată în documentul de mai jos: