Parlamentul german a abrogat o lege datând din perioada nazistă ce limita informaţiile despre avort şi condusese la condamnarea mai multor medici ginecologi, relatează France Presse.
Controversatul paragraf 219 a din Codul Penal, adoptat în 1933 la scurt timp după ce Adolf Hitler şi-a arogat puteri depline, interzicea „publicitatea” pentru întreruperea voluntară a sarcinii, citează Agerpres.
Medicii care detaliau ce metode de avort foloseau riscau „până la doi ani de închisoare sau amendă”.
Partidele actualei coaliţii guvernamentale – social-democraţii (SPD), Verzii şi Liberalii (FDP) – au votat pentru eliminarea acestei interdicţii, în timp ce creştin-democraţii (CDU) şi extrema dreaptă (AfD) au votat împotrivă.
„Este timpul” să abolim această legislaţie, a susţinut ministrul liberal al justiţiei, Marco Buschmann, în cadrul dezbaterilor parlamentare. El a considerat că este „absurd” şi „din alte timpuri” că „toţi trolii şi conspiraţioniştii” să poată vorbi despre avort, dar medicii să nu aibă dreptul să informeze corect publicul.
Abrogarea paragrafului 219a a fost un angajament al contractului de coaliţie parafat în noiembrie de partidele la guvernare.
Legea votată va face posibilă şi anularea condamnărilor la amenzi aplicate în ultimii ani medicilor care au furnizat informaţii despre avort pe site-ul lor.
Printre practicienii urmăriţi penal se numără şi Kristina Hänel, medic generalist din Giessen (vest), care a devenit „imaginea” luptei pentru abrogarea acestei prevederi după ce a fost condamnată la o amendă de 6.000 de euro.
În iunie 2019, Bettina Gaber şi Verena Weyer, doi medici ginecologi berlinezi, au fost amendate fiecare cu câte 2.000 de euro din acelaşi motiv.
În acest context, medicii au preferat să elimine toate informaţiile pe această temă de pe site-urile lor şi au refuzat să apară în listele de planning familial furnizate.