Frații Micula vor să mai fure 100 de milioane de la statul român – 60m.ro

Distribuie acest articol!

Statul român deține patru imobile în Statele Unite, care sprijină misiunile diplomatice de peste ocean. Frații Viorel și Ioan Micula încearcă să pună sechestru pe aceste proprietăți pentru a forța statul român să plătească 100 de milioane de dolari în cadrul unei dispute comerciale.

Reprezentanții Ministerului de Externe precizează că proprietățile României din Statele Unite ale Americii, fie că sunt folosite de misiunile diplomatice, fie că sunt folosite cu alt scop, nu pot fi puse sub sechestru în disputa dintre statul român și cei doi oameni de afaceri.

Un judecător federal din Washington a amendat statul român cu 1,5 milioane de dolari pentru că Bucureștiul nu a furnizat o listă completă a proprietăților și conturilor României din Statele Unite în cadrul disputei cu frații Micula.

Judecătorul federal încearcă să ducă la finalizare lupta juridică între România și oamenii de afaceri, aceștia din urmă având de recuperat 100 de milioane de dolari.

În 2013, tribunalul Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) a dat câștig de cauză fraților Micula și le-a acordat despăgubiri de aproape 85 de milioane de dolari.

Oamenii de afaceri au susținut că investițiile lor sunt suedeze, Viorel și Ioan Micula având și această naționalitate. Ei au susținut în instanțele comerciale că, în 2005, prin anularea unor facilități fiscale de care beneficia și compania lor, Româna nu ar fi respectat un tratat cu Suedia din 2003 prin care se garantau investițiile reciproce.

În 2019, un tribunal federal din Columbia, Washington, și-a asumat să pună decizia ICSID în aplicare. Doar că suma de 85 de milioane de dolari stabilită în 2013 a fost recalculată la 356 de milioane de dolari. Din această sumă, România mai are de plată în jur de 100 de milioane de dolari.

Fără sechestru pe proprietățile României din străinătate

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) precizează că „imobilele care servesc drept sedii ale Ambasadei României în SUA, Consulatului General al României cu sediul la New York – precum și celorlalte posturi consulare ale României din SUA – și Misiunii Permanente a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite, cu sediul la New York, nu pot face obiectul niciunei măsuri executorii, în conformitate cu cadrul juridic incident, respectiv prevederile Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice (1961), Convenției de la Viena privind relațiile consulare (1963), Convenției privind privilegiile și imunitățile Națiunilor Unite (1946) și ale Acordului dintre Națiunile Unite și Statele Unite ale Americii privind Sediul Națiunilor Unite (1947)”.

Separat față de situația imobilelor menționate, „MAE precizează că orice proprietăți de pe teritoriul SUA ale statului român cad sub incidența prevederilor Convenției de la New York din 2004 privind imunitatea de jurisdicție a statelor și a proprietăților lor. Aceste bunuri ale statului român nu pot fi supuse executării silite”.

Misiunile diplomatice din SUA sunt proprietatea României

În disputa dintre frații Micula și statul român, ultima parte este reprezentantă de Ministerul de Finanțe, așa cum se întâmplă cu orice dispută internațională.

Statul român deține în proprietate (domeniul public al statului) pe teritoriul SUA următoarele imobile, aflate în administrarea MAE:

  • Consulatul General și Institutul Cultural Român ​ale României la New York sunt găzduite de o clădire (plus terenul) care se află în proprietatea statului român din 1974.
  • Misiunea permanentă a României la Washington (ambasada) își desfășoară activitatea în trei clădiri, toate aflate în proprietatea României.

Statul român a plătit 250 de milioane

Informațiile despre proprietățile și conturile României din SUA au fost solicitate judecătorilor din Washington de avocații fraților Micula. Aceștia au aprobarea judecătorului de caz să pună sechestru pe bunurile României în SUA în contul unei datoriei de 100 de milioane de dolari.

„Răspunsurile României nu sunt complete în aspecte cheie, cum ar fi cele despre identificarea informațiilor contului bancar și a activelor deținute în Statele Unite”, a consemnat judecătorul federal, citat de Law360, în decizia de sancționare cu amendă de 1,5 milioane de dolari.

Clădirea Consulatului României la New York, SUA, pe care Viorel și Ioan Micula ar încerca să pună sechestru.
Clădirea Consulatului României la New York, SUA, pe care Viorel și Ioan Micula ar încerca să pună sechestru.

Avocatul lui Ioan Micula și al companiilor sale, Frank Vasquez Jr., a declarat pentru Law360 că din noiembrie 2020 s-au stabilit amenzi săptămânale în cazul în care România nu răspunde prin achitarea întregii despăgubiri de 356 de milioane de dolari. Din această sumă au mai rămas de plată o sută de milioane de dolari.

La finalul anului 2019, Guvernul a decis să plătească 912,5 milioane de lei. Aceasta după ce frații Micula și trei dintre companiile controlate de ei au pus sechestru pe participația de 58,71% din acțiuni a statului român la Conpet Ploiești, operatorul concesionar al sistemului național de conducte de transport al țițeiului și produselor petroliere, precum și pe o parte din deținerea statului la Nuclearelectrica, reprezentând 22,2% din capitalul operatorului centralei Cernavodă.

Între septembrie 2019 și iulie 2020, România a plătit echivalentul a 250 milioane de dolari, în conformitate cu o decizie a autorităților române privind acest caz, potrivit unui document transmis Curții Federale a districtului Columbia din statul Washington, SUA.

Investițiile suedeze

Confruntarea legală dintre cele două părți a început în 2005, când frații Micula, în calitate de proprietari ai European Drinks, au dat statul român în judecată la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID).

Cei doi au susținut că European Drinks a avut de suferit financiar după ce statul român a eliminat facilitățile fiscale acordate unor companii din zone defavorizate. Frații Micula s-au folosit de cetățenia suedeză pe care o au, pretinzând că investițiile lor din România trebuie privite ca investiții suedeze.

Din 2003, între România și Suedia exista un acord de garantare a investițiilor reciproce în celălalt stat. În baza acestui acord, frații Micula au cerut ca România să le acorde despăgubiri pentru pierderile European Drinks ca urmare a eliminării facilităților fiscale destinate zonelor defavorizate.

În 2013, tribunalul ICSID a dat câștig de cauză fraților Micula și le-a acordat despăgubiri de aproape 85 de milioane de dolari. După șase ani, în 2019, un tribunal federal din Columbia, Washington, și-a asumat să pună decizia ICSID în aplicare, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis anterior că hotărârea ICSID nu poate fi aplicată.

Tribunalul federal din Washington a mai decis că valoarea despăgubirilor stabilite în 2013 să fie recalculată în 2019 la suma de 356 milioane de dolari.


Distribuie acest articol!