Franţa confirmă uciderea unui jurnalist francez în Ucraina şi cere o anchetă

Un jurnalist francez care lucra pentru BFMTV şi care însoţea civili cu un autobuz umanitar a fost ucis în Ucraina, a anunţat luni preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.

”În calitate de jurnalist, Frederic Leclerc-Imhoff se afla în Ucraina pentru a arăta realitatea războiului. La bordul unui autobuz umanitar, alături de civili nevoiţi să fugă pentru a scăpa de bombele ruseşti, a fost rănit mortal”, a scris şeful statului, citat de AFP.

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, aflată luni într-o vizită la Kiev, a cerut, într-un comunicat, ”o anchetă transparentă cât mai curând posibil pentru a face lumină asupra circumstanţelor acestei tragedii”.

Colonna a postat un mesaj şi pe Twitter. ”Sunt profund întristată şi şocată de moartea compatriotului nostru Frederic Leclerc Imhoff, care a fost ucis de un bombardament rusesc asupra unei operaţiuni umanitare în timp ce îşi exercita datoria de a informa publicul”, a scris ea , condamnând o „dublă crimă care vizează un convoi umanitar şi un jurnalist”.

Frederic Leclerc-Imhoff, cameraman în vârstă de 32 de ani, a fost ucis în timp ce acoperea mediatic o operaţiune de evacuare ucraineană în apropiere de Severodoneţk, în estul Ucrainei. Moartea sa a fost anunţată iniţial de autorităţile ucrainene.

”BFMTV anunţă cu profundă tristeţe decesul lui Frederic Leclerc-Imhoff”, a confirmat şi postul de televiziune. El a fost rănit de un ”şrapnel în timp ce urmărea o operaţiune umanitară”, a precizat postul.

Aceasta era de-a doua misiune în Ucraina pentru Frederic Leclerc-Imhoff, care lucra pentru BFMTV de şase ani. Un coleg al lui, Maxime Brandstaetter, a fost „rănit uşor”, a precizat postul.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, cel puţin opt jurnalişti au murit pe teren în timpul activităţii lor, potrivit unui bilanţ al organizaţiei Reporteri fără frontiere (RSF),

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: