Farmecul lui Marilyn Monroe. Un portret al actriței, realizat de Andy Warhol, s-a vândut cu 195 de milioane de dolari

Unul dintre portretele actriţei Marilyn Monroe realizate de Andy Warhol s-a vândut, luni, la licitaţie cu 195 de milioane de dolari.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, realizat în 1964 – la doi ani de la moartea sex simbolului de la Hollywood – printr-o tehnică specială, a devenit astfel cea mai scumpă operă de artă de secol XX vândută vreodată la licitaţie, potrivit casei Christie’s. 

Digi24.ro scrie că tabloul s-a vândut în doar patru minute de la lansarea licitaţiei la casa Christie’s din centrul Manhattan-ului. Casa de licitaţii, deţinută de omul de afaceri francez François Pinault, a precizat în timpul unei scurte conferinţe de presă că oferta câştigătoare a fost făcută din sală. 

Potrivit Agerpres.ro, celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei lui Thomas şi Doris Ammann (frate şi soră) din Zurich, care va dedica toate veniturile obţinute din vânzare în scopuri caritabile pentru „îmbunătăţirea vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie”. 

„Shot Sage Blue Marilyn este punctul culminant al muzicii culturii Pop Art americane”, a declarat Alex Rotter, preşedintele artei secolelor 20 şi 21 la Christie’s, adăugând că pictura transcende genul portretizării, potrivit The Guardian. Digi24.ro scrie că pictura este construită pe o fotografie promoţională a lui Monroe din filmul Niagara din 1953. 

Potrivit unui clasament realizat de AFP, recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut în prezent de „Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, adjudecat în 2017 pentru suma de 450,3 milioane de dolari.

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: