Distribuie acest articol!
Prețul energiei electrice la consumatorul final a crescut în primele 6 luni, cu 24% conform datelor Institutului Național de Statistică, un salt care a fost interpretat ca fiind efectul a două cauze. Prima cauză este legată de creșterea costurilor cu achiziția certificatelor verzi de către CET urile care consumă hidrocarburi pentru producerea energiei electrice – apreciată a fi influențat cu cca 4,5% creșterea prețului final de energie.
A doua cauză provine din diferența între cerere și ofertă, care a determinat achiziția de energiei din import, importuri mult mai scumpe, care apreciem că a influențat cu cca. 6,2% creșterea prețului final la energie. Analizând situația din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piață prezintă creșteri ale prețului energiei electrice de până la 65,2%. Astfel, de prețuri care impun noi trenduri în piața consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiind rodul speculatiilor și al manipulărilor, susțin reprezentanții Asocițeiei Energia Inteligentă.
Prețul gazelor naturale la consumatorul final, a crescut în primele 6 luni cu 20% conform datelor INS, o creștere care a fost interpretată că se datorează următoarelor cauze:
– Gas Release Program care a determinat explozia exportului de gaze naturale în primele luni din an. GRP a determinat un fals deficit de gaze, producătorii fiind obligați să nu vândă gaze pe termen lung, practic să blocheze aproape jumătate gazele de pe termen lung. Reprezentanții Asociației estimează că această situație a determinat o creștere de preț de circa 6,4%.
– Deficitul între cerere și ofertă care a determinat importuri ridicate în anul 2021, inclusiv pentru a acoperi exporturile de gaze, Se estimează că au determinat o creștere de preț de 7,9%.
– Panica din piață pe fondul lipsei de informații. Având în vedere că nu toate gazele sunt tranzacționate pe bursă, foarte important, în România este existența în piață a informațiilor privind prețurile medii ale gazelor naturale tranzacționate. Asociația estimează că această situație a determinat o creștere de preț de cca. 6,2%, în trimestrul II 2021.
Analizând situația din ultimele 2 luni se observă că ofertele unor furnizori în piață prezintă creșteri ale prețului gazelor naturale de până la 100%, susțin reprezentanții Asociației. Astfel, de prețuri care impun noi trenduri în piața consumatorului final nu au o justificare teoretică, ele fiind rolul speculatiilor și al manipulărilor. Costul mediu al gazelor din portofoliul furnizorilor este estimat ca fiind de circa123 lei/MWh. Cu toate acestea prețul gazelor ofertate pe piață este de 180 – 240 lei/MWh! Și atunci cine pe cine apără? se întreabă cei de la Asociația Energia Inteligentă.
După 3 săptămâni de căutare de soluții, de către autorități, urmare a exploziei prețurilor, România se găsește în situația în care, timpul trece facturile mărite vin. Soluția aruncată publicului este ”compensarea” facturilor anumitor consumatori casnici!
Întrebările care se pun: Cine / ce schimbă? Cât, cum, ce și cine compensează?
Nimeni nu știe să dea un răspuns clar. Se bâjbâie ceva într-o zi, ceva în altă zi, ne vedem săptămâna viitoare, peste încă una, și tot așa, până când subiectul nu mai este de interes, iar oamenii se obișnuiesc cu ideea că trebuie să plătească și vor plăti. O lecție de prostit din nou poporul, spun cei de la Asociație.
Dar am mai vazut acest film în luna ianuarie 2021, cu aceeași protagoniști și rezultatul a fost că oamenii au fost duși cu vorba, ajungând până la urmă să plătească facturile mărite. Pentru aducerea aminte, după ”scandalul facturilor din decembrie 2020 la energie electrică”, aceeași oameni sau întâlnit, la fel, o săptămână, și încă una, și încă una, și promisiuni că nu va crește prețul, și alte promisiuni și în final românii nu au plătit o factură mărită la energie electrică, în medie, nu cu 18% (cum era în luna decembrie), ci una mărită cu 17%. Iar românii au uitat, mult prea repede de acea prosteală.
”Campania de manipulare a opiniei publice, prin care se prezintă în mod fals că creșterea facturii la gaz și electricitate, se datorează unor greșeli de index și nu a creșterii prețului este o metodă de intoxicare. Identificarea vinovatului, în persoana companiei Electrica, spre deliciul publicului, pentru explozia prețurilor la energie, este lamentabilă (cunoscută fiind respingerea zilele trecute a unui angajat al ministerului de la conducerea companiei de distribuție a energiei electrice electrica din considerente de lipsă de studii pentru a ocupa acest post).
Greșeli în realizarea facturilor nu sunt o premieră și o regăsim la toți furnizorii, doar că nu a existat o mediere a acestora. Amestecarea intenționată a problemelor este calea ideeală de a pierde modalitatea de rezolvarea a acestora și de atingere a scopului acela de a mării facturile, pentru a face bani pe spinarea oamenilor”, au conchis cei de la Asociația Energia Inteligentă.
Distribuie acest articol!