Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga şi-ar putea pierde certificatul de revoluționar. Reacția politicianului (DOCUMENT)

Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga şi-ar putea pierde certificatul de revoluționar. Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, instituţie aflată în subordinea Guvernului, a decis că Blaga nu îndeplinește condițiile pentru deţinerea titlului de “Luptător remarcat prin fapte deosebite” şi va solicita în instanţă retragerea acestuia, respectiv anularea certificatului de revoluţionar.

Decizia a fost luată în şedinţa din 10 mai.

“Domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”, se arată în procesul-verbal al şedinţei în care s-a luat hotărârea, ajunsă și în posesia BIHOREANULUI. 

Revoluţionari cu facilităţi

Potrivit documentului, retragerea certificatului de revoluţionar al lui Vasile Blaga s-a pus în discuţie după reanalizarea tuturor documentelor şi a mărturiilor în baza cărora europarlamentarul a obţinut titlul, iar decizia comisiei urma să fie înaintată Serviciului Juridic “în vederea promovării acţiunii în instanţă”.

În act sunt enumerate şi depoziţiile unor revoluţionari orădeni despre activitatea de revoluţionar al europarlamentarului, din care nu reiese vreun aport deosebit al politicianului. Teodor Toderaş, de pildă, membru în primul grup de conducere constituit în acele zile în Oradea, arată că „a primit un telefon de la domnul Vasile Blaha din Oraşul Dr. Petru Groza (Ştei, n.r.), care s-a prezentat ca şi Preşedinte CFSN. Domnul Blaga s-a deplasat până la Primăria Oradea şi a purtat discuţii cu cei de acolo”.

Revoluționarii din categoria „Luptător remarcat pentru fapte deosebite” beneficiază,

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: