În anul 2010, guvernul condus pe atunci de actualul primar al Clujului, Emil Boc, a reușit să convingă CCR că eliminarea pensiilor speciale este constituțională.
Parlamentarii au decis miercuri eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor. Legea a fost votată în plenul reunit. Ponderea în buget prin această eliminare a pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor este una nesemnificativă. Nu se vor putea construi nici autostrăzi, nici spitale sau şcoli cu aceşti bani, însă este o chestiune de corectitudine consideră mulţi români, deoarece nici deputaţii, nici parlamentarii nu fac nimic special pentru cetăţeni ca să aibă dreptul la aceşti bani, în comparaţie cu un neurochirurg sau cu un militar ori un simplu miner care îşi pune viaţa în pericol atunci când coboară în mină. UDMR nu a votat deoarece, spun liderii partidului, e necesară eliminarea tuturor pensiilor speciale, nu doar acelea ale parlamentarilor.
Primarul Clujului, Emil Boc, declara în vara lui 2019 că „mai devreme sau mai târziu” se va renunţa la pensiile speciale, întrucât sistemul de pensii nu îşi va putea permite să le plătească. Boc a desființat pensiile speciale în mandatul său de premier, dar guvernele PSD și majoritățile controlate de PSD din Parlament le-au reintrodus începând cu 2015. „În privinţa pensiilor speciale, am fost acela care le-a eliminat şi am mers pe principiul contributivităţii. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu tot acolo se va ajunge, pentru că sistemul de pensii viitor nu îşi va putea permite să plătească pensiile speciale la nivelele la care sunt şi care se preconizează a creşte în continuare”, a spus Boc, citat de Agerpres.
Însă realizarea de ieri, nu o întrece pe cea a fostului premier Emil Boc din 2010. Atunci când criza economică era la vârf, guvernul Boc a decis eliminarea tuturor pensiilor speciale.