Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, a declarat joi, la Gold FM, că salariile bugetarilor însumează 12% din PIB și acest procent trebuie să scadă. Aceste declarații vin în contextul de criză economică și susțin de altfel declarațiile premierului Florin Cîțu și ale vicepremierului Dan Barna. Ambii au propus concedieri masive la stat și închiderea sau privatizarea unor companii de stat.
Noua lege a salarizării din sectorul public va stabili veniturile angajaţilor în funcţie de performanţa acestora, iar sporurile nu vor mai reprezenta o formă mascată de majorare salarială – a explicat premierul Florin Cîţu. El a mai spus la o dezbatere pe tema revenirii economiei după pandemie că reforma administraţiei publice va merge în trei direcţii: restructurarea companiilor cu pierderi, legea salarizării şi digitalizarea sectorului bugetar.
Dan Barna a declarat că este nevoie de restructurare și vor avea loc concedieri masive în cadrul companiilor de stat ca CFR, Tarom sau Poșta Română.
Ce spune economistul șef al Băncii Naționale a României nu este o noutate, fiind cunoscut faptul că acesta a venit mereu cu propuneri de acest gen. În anul 2012 propunea concedierea a 345 de mii de angajați în contextul crizei economice din acea perioadă. Acum vine din nou cu astfel de propuneri care ar lăsa pe drumuri sute de mii de români în plină criză economică.
„Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”, a spus economistul-șef al BNR, la Gold FM.
El a adăugat că 1 din 4 lei cheltuiți de statul român sunt bani împrumutați și „oricum am întoarce-o, capacitatea statului de a se împrumuta în prezent stă în dreptul său de a taxa în viitor” pentru că „nu există plăți gratuite”.