După aproape doi ani de instabilitate politică, Belgia va avea un nou guvern format de 7 partide

Belgia va avea un nou guvern de coaliție începând de joi, la peste un an și jumătate de la alegerile neconcludente și după o perioadă lungă de instabilitate politică în această țară. Liberal flamand, Alexander De Croo va conduce un guvern format dintr-o coaliție de șapte partide, relatează Agerpres.

Anunţul privind noul premier vine după ce şapte partide politice din Belgia au reuşit să ajungă la un acord de principiu asupra formării unui guvern de coaliţie, la 16 luni după alegerile parlamentare. Din noua coaliţie – poreclită „Vivaldi”, după compozitorul celebrelor „Patru anotimpuri” – vor face parte ecologiştii, liberalii şi social-democraţii atât flamanzi, cât şi valoni şi creştin-democraţii flamanzi. Cele şapte partide au obţinut împreună 53,4% din voturi la alegerile legislative din mai 2019.

Alexander De Croo, care a fost ministru de finanţe în echipa guvernamentală în exerciţiu, era considerat favorit pentru postul de premier.

Prezenţa unui flamand la şefia guvernului belgian, o premieră din 2011, compensează faptul că noul guvern va fi minoritar în grupul deputaţilor neerlandofoni.

De Croo (44 de ani) îi succede în fruntea guvernului liberalei francofone Sophie Wilmes, prima femeie care a devenit premier în Belgia şi care deţinea această funcţie din octombrie 2019.

Noul premier urma să depună joi dimineaţa jurământul în faţa regelui Philippe, pentru a-şi prelua oficial funcţia.

Editor : Adrian Dumitru

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: