Dumitrina Mitrea (AUR): Bugetul PNRR nu prevede un capitol dedicat consultanței sau asistenței tehnice

3,7 miliarde de euro au ajuns în România în urma evaluării PNRR de către Comisia Europeană. Aprobarea a venit pe fondul crizei facturilor la energie și a majorării exorbitante a tarifelor carburanților, amplificată de o reaprindere a inflației. După o analiză a bugetului PNRR, deputata AUR Dumitrina Mitrea constată că nu există un capitol al altor cheltuieli ce vizează asistență tehnică, solicitând ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Boloș un raport detaliat și suma precisă alocată consultanței.

Finanțarea există, dar lângă aceasta este de dorit să existe, în aceeași măsură, bună-credință, competență, cinste și transparență. O cifră totală alocată prin buget este dificil de calculat, de aceea solicit un raport detaliat și să comunicați public care este suma, exactă, alocată pentru consultanță din prima tranșă a fondurilor primite din PNRR”, a declarat deputata AUR Dumitrina Mitrea.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că sumele alocate în bugetul PNRR pentru consultanță și asistență tehnică sunt de 240 milioane de euro. În bugetul PNRR, alte cheltuieli cu asistența tehnică sau consultanță nu sunt foarte ușor de identificat. În schimb apar capitole de asistența tehnică pentru revizuirea sistemului fiscal – 4 milioane euro și pentru reforma sistemului public de pensii, încă 4 milioane euro. Dar, alături de aceste două capitole mai există o serie de obiective care sunt susceptibile că reprezintă consultanță sau asistență tehnică. 

%d blogeri au apreciat: