Drama crescătorilor de suine Bazna și Mangalița

Reprezentanții Asociației crescătorilor de rase tradiționale Bazna și Mangalița susțin că pesta porcină africană și creșterea brutală a prețurilor la inputuri le-au blocat activitatea. Dacă înante de 2020, kg de porumb era 0,50 lei, în 2021, a ajuns la 1,20 lei.

2021 -un an criminal

Ioan Cleja, președintele asociației, a explicat: “Anul 2021 a fost un an extrem de greu, chiar criminal pentru noi, din cauza escaladării prețurilor și a restricțiilor provocate de pesta porcină africană. De aceea foarte mulți fermieri nu au putut nici să facă reproducție, nici să vândă. Nu am reușit să ne valorificăm nici marfă.

Crescătorii aveau nevoie de material genetic, de un vier din altă linie, dar este interzisă mișcarea porcilor și a trebuit să aștepte până la șase luni chiar nouă, în unele județe. Crescătorii sunt ca și morți. Cei mai mulți nu au făcut profit, nu au făcut nimic. Mulți au renunțat să mai crească porci. De exemplu, în Bihor, de un an și jumătate, este interzis să aduci suine din alte zone”.

Problema este că un porc de rase tradiționale impune un timp de creștere dublu, iar indicele de reproducție  se situează la jumătate față de cel clasic de carne, industrial. În plus, și indicele lui de consum de hrană este aproape dublu. De aici plecând, prețul de cost diferă foarte mult la cele două rase.

La suina de carne, consumul de hrană este de 2,5 kg -3 kg de furaj pe kg, iar ca să ajungă la 100 kg trebuie să mănânce aproape 300 de kg de produse. Pentru Bazna și Mangalița, este nevoie de o cantitate cuprinsă între 600- 800 kg pentru ca un exemplar să atingă 100 kg. Așadar prețul de valorificare al acestor rase este dublu.

 » sursa: ziuadevest.ro