Deputații Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță solicită Ministerului Economiei să transmită ce măsuri va lua pentru a evita închiderea șantierului naval Mangalia

Deputații AUR de Iași Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță aduc în atenția Ministerul Economiei situația dramatică în care se află angajații Șantierului Naval Damen – Mangalia, care vor rămâne fără loc de muncă. În urma solicitării deschiderii procedurii de faliment și a reducerii activității șantierului naval, aproximativ 80% dintre angajați vor intra în șomaj tehnic începând cu această lună, subliniază parlamentarii. În prezent, grupul olandez Damen deține 49% din acțiunile companiei care exploatează șantierul.

„Prin intermediul solicitării deschiderii procedurii de faliment se invocă datorii scadente și neachitate; mai precis, ar fi vorba despre aproximativ 160 de milioane de euro, sume acordate cu titlu de împrumut încă din anul 2018”, amintesc parlamentarii, care atrag atenția că este vorba despre pierderi uriașe ale statului român, la care se adaugă și situația dificilă a angajaților.

Cei doi deputați atrag atenția că, în anul 2018, în momentul preluării acțiunilor de către grupul olandez Damen, șantierul Mangalia se afla în stare de funcționare. Acum, în anul 2024, șantierul este pe cale de a fi închis, datoriile invocate sunt uriașe, iar 80% dintre angajați urmează a fi trimiși acasă.

În contextul dat, Mihail Albișteanu și Cristian Ivănuță solicită Ministerului Economiei să transmită:

  1. Ce măsuri veți întreprinde pentru a evita închiderea șantierului naval?
  2. Ce măsuri veți întreprinde pentru asigurarea protecției corespunzătoare a angajaților?