Deputații AUR de Suceava, Florin Pușcașu și Dorel Acatrinei, au constatat că România nu are capacitatea necesară pentru absorbția fondurilor europene, la moment existând întârziere și în a utiliza cele 30 miliarde de euro, bani europeni alocați pentru perioada 2021-2027, la care se mai adaugă 29 de miliarde din PNRR. Din păcate, în lipsa unei strategii de dezvoltare la nivel național, țara noastră se confruntă şi în prezent cu o problemă de organizare, subliniază Pușcașu.
Aceștia au trimis o solicitare către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Boloș, în care explică situația gravă în care se găsește România și solicită informații privind soluțiile avute în vederea recuperării acestui decalaj – al accesării fondurilor europene.
În ceea ce privește Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), deputații atrag atenția asupra faptului că, prin modificarea Legii 127/2019 și creșterea perioadei de contributivitate de la 25 la 35 de ani, s-a creat o piedică în actualizarea pensiilor față de creșterea prețurilor fără precedent în România.
Pe lângă acest aspect, principalul motiv pentru care România nu accesează fonduri europene este lipsa de viziune a politicienilor:
„Lipsa proiectelor mari, pe regiuni, pentru a accesa bani europeni, ne aduce în situația de a afirma că țara noastră se confruntă şi în prezent cu o problemă de organizare, întrucât nu există o viziune de dezvoltare de ansamblu pentru România.
Nu este depusă cerere de finanţare pentru autostrada Unirii, este vorba de Târgu Mureş-Iaşi – Ungheni. Nu se cunoaste procedura, nu au fost adresate solicitări privind acordul preliminar. Practic, România nu este pregătită să absoarbă atât de mulţi bani europeni ca alte ţări și din cauza incompetenței”, atrag atenția deputații, care subliniază că până la acest moment nu s-a realizat niciunul dintre obiectivele PNRR.
Aceștia precizează că pre-finanțarea primită de România până acum nu reprezintă o realizare, dimpotrivă, în urma acestei sume-imbold vor urma verificări, care vor atesta încă o dată că țara noastră nu are mecanismele necesare atragerii și utilizării fondurilor europene.
„Pre-finanţarea de 3,7 miliarde de euro primită de România este ceva ce „se dă automat pentru a ajuta statele membre să pornească lucrările”, după care vor veni controalele care pot arăta, încă o dată că România nu este pregătită pentru absorbția fondurilor europene”, a punctat Florin Pușcașu.