Aurescu: România este pregătită să sprijine economia Ucrainei, inclusiv prin facilitarea exporturilor sale de cereale prin țara noastră

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu participă la conferința privind securitatea alimentară organizată de Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, și la reuniunea Consiliului de Securitate ONU privind Menținerea păcii și securității internaționale pentru conflict și securitate alimentară de la New York. România este angajată să sprijine economia Ucrainei, inclusiv prin facilitarea exporturilor sale de cereale prin țara noastră, a spus ministrul.

Aurescu va participa, în perioada 18-19 mai 2022, la invitația Secretarului de Stat american Antony Blinken, la două reuniuni privind securitatea alimentară globală, inițiate de SUA, care dețin președinția Consiliului de Securitate al ONU pentru luna în curs, potrivit unui comunicat al MAE.

Astfel, ministrul va participa astăzi, 18 mai 2022, la reuniunea ministerială „Apel la acțiune pentru securitatea alimentară globală (Global Food Security Call to Action)”, organizată și găzduită de Secretarul de Stat american Antony Blinken.

De asemenea, la 19 mai 2022 ministrul Bogdan Aurescu va lua parte la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU cu tema „Menținerea păcii și securității internaționale – conflict și securitate alimentară”.

La cele două reuniuni vor mai lua parte Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, înalți oficiali ai ONU, experți, miniștri și demnitari din statele membre ale Consiliului de Securitate, ale G7 și alte state membre ONU – și anume state care sunt sau ar putea fi impactate de insecuritatea alimentară, cu accent pe țările cele mai afectate de agravarea crizei alimentare la nivel global din cauza războiului ilegal al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care a dus inclusiv la blocarea de către Rusia a exporturilor de cereale din această țară, respectiv state care pot contribui la consolidarea securității alimentare, cum este România.

Reuniunile de nivel ministerial organizate de SUA pe tematica securității alimentare sunt menite să găsească și să determine implementarea de soluții pentru reducerea efectelor la nivel global ale crizei alimentare.

 » sursa: www.digi24.ro