Deputații AUR de Suceava Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu solicită MAI, prin intermediul unei interpelări adresate ministrului Lucian Bode, să trimită corpul de control în vederea verificării legalității deconturilor pentru cazarea și masa refugiaților. De asemenea, deputații solicită inclusiv lista persoanelor fizice și juridice din județul Suceava care au decontat sume de bani de la bugetul de stat și bugetul UE pentru aceste servicii.
Cei doi parlamentarii AUR au formulat această solicitare, în contextul în care în țara noastră s-au cheltuit milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților, deși, din cele trei milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele României în acest an, doar 3% au ales să se stabilească temporar în țara noastră.
„Pentru cazarea și hrana refugiaților, guvernul a alocat peste 70 de milioane de euro, bani care vor fi recuperați de la UE. Din martie până în octombrie 2022, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni. Cei mai mulți bani au fost accesați de București – 82.912.409 lei. Peste 2 milioane de euro au fost alocați și județelor Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași. Pentru cei mai mulți refugiați de la malul mării, cazați în Mamaia, în Constanța, peste 13 milioane de euro au fost direcționați de la stat pentru masa și cazarea lor, prin programul 50/20.
Fondurile destinate programului 50/20 provin din fondul de rezervă al statului. Sumele necesare sunt transferate Ministerului Afacerilor Interne, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Structura centrală împarte banii către ISU locale. De aici, fondurile sunt transferate primăriilor care solicită ajutor. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum zece zile de la solicitare. Persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni primesc banii în cont sau în numerar, în baza facturilor”, au precizat cei doi deputați.
Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu subliniază că Suceava se află în topul județelor care au decontat foarte mulți bani pentru cazarea și masa refugiaților ucraineni. Astfel, conform datelor publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) din România, în județul Suceava s-au plătit pentru aceste servicii nu mai puțin de 23.664.814 de lei, ceea ce înseamnă puțin peste 4,8 milioane de euro.