Deputații AUR de Suceava au solicitat MAI să investigheze deconturile aferente cheltuielilor pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni. Suceava, în topul județelor cu cele mai mari sume decontate. Ce a transmis instituția

În luna decembrie, deputații Dorel Acatrinei și Florin Pușcașu au sesizat autorităților faptul că există județe unde s-au cheltuit milioane de euro pentru cazarea și hrana refugiaților, deși, din cele trei milioane de refugiați din Ucraina au trecut granițele României în acest an, doar 3% au ales să se stabilească temporar în țara noastră. Doar în județul Suceava s-au plătit pentru aceste servicii aproape 4,8 milioane de euro. În acest context, cei doi parlamentari au solicitat ministrului de Interne, Lucian Bode, să trimită corpul de control în vederea verificării legalității acestor deconturi.

„Pentru cazarea și hrana refugiaților, guvernul a alocat peste 70 de milioane de euro, bani care vor fi recuperați de la UE. Din martie până în octombrie 2022, România a cheltuit 75 de milioane de euro pentru refugiații ucraineni. Cei mai mulți bani au fost accesați de București – 82.912.409 lei. Peste 2 milioane de euro au fost alocați și județelor Brașov, Suceava, Cluj, Sibiu și Iași. Pentru cei mai mulți refugiați de la malul mării, cazați în Mamaia, în Constanța, peste 13 milioane de euro au fost direcționați de la stat pentru masa și cazarea lor, prin programul 50/20.

Fondurile destinate programului 50/20 provin din fondul de rezervă al statului. Sumele necesare sunt transferate Ministerului Afacerilor Interne, la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Structura centrală împarte banii către ISU locale. De aici, fondurile sunt transferate primăriilor care solicită ajutor. Transferul banilor de la ISU la unitățile administrativ-teritoriale se face în maximum zece zile de la solicitare. Persoanele fizice care au cazat refugiați ucraineni primesc banii în cont sau în numerar, în baza facturilor”, au precizat cei doi deputați.

Ca urmare a sesizării trimis de parlamentarii AUR, MAI a transmis un punct de vedere oficial, în care precizează că procedura de decontare a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți dc persoane fizice este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr.336/2022.

În ceea ce privește verificarea legalității sumelor decontate, instituția a transmis că la nivelul administrației publice locale (din județele unde există astfel de cereri de decontare) se întocmesc „situaţii centralizatoare care cuprind numele şi prenumeie fiecărei persoane fizice solicitante, numărul cetățenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi, numărul de zile de găzduire, precum şi suma solicitată de fiecare persoană fizică”.

De asemenea, potrivit art.3 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 336/2022, „situaţia centralizatoare se certifică pentru realitate Ia nivelul autorităților administrației publice Iocale din unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cereri de la persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”.