Deputații AUR de Iași pledează pentru consolidarea relațiilor dintre România și Azerbaidjan

Deputații AUR de Iași, Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, pledează pentru consolidarea relațiilor dintre România și Azerbaidjan, în contextul în care acest aspect nu a reprezentat o prioritate pentru România, în ciuda disponibilității manifestate de partea azeră.

În acest sens, cei doi deputați de Iași au înaintat o adresă către Ministerul Afacerilor Externe, în urma unei întâlniri de lucru a grupului inter-parlamentar de prietenie dintre România-Azerbaidjan.

Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au subliniat că prin această întrevedere s-a realizat un pas important în restabilirea legăturilor inter-parlamentare. „Un prim pas a fost deja făcut, însă considerăm că, pe viitor, România ar trebui să acorde mai multă atenție statelor care manifestă dorința de a consolida relațiile bilaterale, care, și așa, nu sunt foarte numeroase”, au punctat aceștia, precizând că ambele state pot colabora în domenii precum energia, transporturile, IT sau construcții.

În adresă transmisă către MAE, deputații AUR de Iași solicită ministrului Bogdan Aurescu să ofere o poziție oficială vizavi de următoarele chestiuni:

  1. Care sunt măsurile pe care le veți întreprinde pentru întărirea relațiilor bilaterale la nivel politic și economic?
  2. Cum veți sprijini firmele românești să se implice în cooperarea cu agenții economici azeri în domeniile energie, transporturi, IT și în reconstruirea regiunii Karabah din Caucaz?
  3. Cum răspundeți îngrijorărilor formulate de partea azeră în legătură cu o posibilă schimbare de optică a României privind conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan, îngrijorări care înțelegem că își au originea în poziția formulată de domnul senator Radu-Mihai Mihail la OSCE, dar și de o declarație a dvs. din decembrie 2021?

În perioada 26-29 aprilie 2022, o delegație a Parlamentului României a efectuat o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la invitația domnului Azay Guliyev, membru al Adunării Naționale a Republicii Azerbaidjan, președintele grupului inter-parlamentar de prietenie Azerbaidjan-România. Scopul acestei vizite a fost consolidarea relațiilor inter-parlamentare dintre cele două state.

Ar putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare şi interior

Delegația română a fost alcătuită din deputații Cristian Ivănuță, liderul grupului inter-parlamentar de prietenie România-Azerbaidjan, Albișteanu Mihail, secretar al Comisiei de Politică Externă din cadrul Camerei Deputaților, Solomon Adrian, președinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților și Amet Varol, reprezentant al Uniunii Democratice a Tătarilor Turco-Musulmani din România.

%d blogeri au apreciat: