Depozitele de cereale sunt goale. Dan Tanasă, către premierul Ciucă: Cum va securiza Guvernul consumul intern de cereale? Ce a răspuns a primit

România este singura țară care încă mai exportă grâu şi porumb autohton, spre deosebire de state vecine precum Ungaria, Republica Moldova, Bulgaria. Deși Ministerul Agriculturii a dat asigurări că există stocuri suficiente de produse agro-alimentare, atât în rezerva de stat, cât şi în spaţii de depozitare de pe filiera producţie-comercializare-procesare, presa relatează că depozitele de cereale sunt goale. Deputatul AUR Dan Tanasă a supus atenției premierului Nicolae Ciucă această situație și a cerut răspuns la următoarea întrebare: Cum va securiza Guvernul consumul intern de cereale, astfel încât populaţia ţării noastre să fie protejată de efectele războiului de Ia graniţă?

Răspunsul la această întrebare a fost oferit de către Georgian Pop, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), care a dat asigurări că „România este pregătită pentru a face faţă unor situaţii excepţionale care ar afecta major populaţia în cazul unor calamităţi naturale, disfuncţionalităţi ale economiei sau conjuncturi externe, astfel încât să poată fi garantată aprovizionarea cu alimente şi securitatea alimentară în vremuri de criză, aceasta având necesarul intern pentru grâu de panificaţie”.

Potrivit informațiilor, autoritățile s-au asigurat că există un stoc substanţial de grâu pentru panificaţie păstrat atât in spaţiile proprii din unităţile teritoriale subordonate, cât şi în silozuri ale operatorilor economici de profil.

În plus, au fost luate o serie de măsuri, „pornind de la constituirea de stocuri ale statului de materii prime (grâu de panificație), de semifabricate (faină), produse finite (paste făinoase şi, la nevoie, pâine), până la utilizarea în cazuri excepționale a întregului potenţial economic al ţării, inclusiv al sectorului privat, identificat pe baza unor planuri specifice de alocare a resurselor”.

De asemenea, Pop a subliniat că Administrația Națională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale are posibilitatea legală, reglementată prin art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 137/2020 (publicată în Monitorul Oficial cu numărul 762 din data de 20 august 2020), de a suplimenta aceste stocuri cu până la 100.000 tone.

Președintele ANRSPS a mai precizat că instituția pe care o conduce întreprinde permanent demersuri, împreună cu Ministerul Agriculturii în vederea asigurării unor stocuri suficiente de alimente în rezervele de stat.

„În ultimii ani, ANRSPS a întreprins demersuri să mărească nivelul stocurilor de alimente de primă necesitate destinate hrănirii populației in caz de calamități naturale sau conflicte armate, sens in care a derulat achiziții de noi produse, cum ar conserve de carne, conserve de came cu legiune, pateu de ficat, conserve de legume, făină, mălai, ulei rafinat, orez, lapte praf etc.

Colaborăm în mod curent cu factorii de decizie din sectorul public şi privat pentru a găsi soluți menite să asigure securitatea alimentară a ţării noastre”, se arată în răspunsul transmis la întrebarea deputatului AUR Dan Tanasă.