De ce legea din Suedia privind concediul de crestere copil este perfecta

Cea mai generoasa tara din Europa in ceea ce priveste concediul de maternitate este, fara indoiala, Suedia. Printr-o hotarare de guvern adoptata in 1975, concediul de maternitate se poate intinde pe mai multi ani si este obligatoriu sa fie impartit intre mame si tati. Parintii cu copii de pana la 8 ani au dreptul sa lucreze cu jumatate de norma. In 2013, aproximativ 340,000 de tati si-au luat concediu de paternitate, cumuland aproape 12 milioane de zile libere, adica o medie de 7 saptamani pentru fiecare.

In aceasta perioada, Guvernul garanteaza plata a 80% din salariu, adica aproximativ 65,000 de euro, pe o perioada de 13 luni. In comparatie, situatia altor state este ingrijoratoare. In Statele Unite, spre exemplu, se ofera 12 saptamani de concediu maternal. Din nefericire, aceasta politica guvernamentala exclude anumite categorii de angajati, precum angajatii part-time, cei care lucreaza in companie de mai putin de 1 an, dar si companiile cu mai putin de 50 de angajati.

familie din suedia

Parintii suedezi sunt incurajati sa imparta zilele de concediu de crestere copil in mod egal. Totusi, este posibil ca un parinte sa ia 390 de zile din cele 480 oferite. Astfel, unul dintre parinti trebuie sa transfere restul de zile celuilalt. SIngura exceptie este pentru parintii singuri sau cei care au custodia principala a copilului. Ca si in Romania si in Suedia tatal are dreptul ca dupa nasterea copilului la 10 zile libere oricand in primele 3 luni, in plus fata de cele 480 de zile de concediu de crestere copil. Din ianuarie 2019 Suedia ofera parintilor posibilitatea de a-si lua concediu si in prima zi de scoala sau de gradinita a copilului. 

Citeste si: Mai multe scoli din Suedia au renuntat la clasicele banci

Conform unui raport emis de Human Rights Watch,

 » sursa: qbebe.ro