De 3 x plagiat: Un profesor englez a dovedit în instanţă că universitara orădeancă Simona Cavalu l-a plagiat

Premieră ruşinoasă pentru România, dar mai ales pentru Universitatea din Oradea: un profesor străin a dovedit, în faţa judecătorilor, că a fost plagiat grosolan de o colegă de breaslă din oraşul de pe Crişul Repede.

Ignorat de Universitate, Martin Hollins şi-a căutat dreptatea în instanţă, şi bine a făcut, pentru că trei instanţe au confirmat că Simona Cavalu i-a furat munca. Demonstrând, din nou, şi că instituţia orădeană de învăţământ superior este neputincioasă în a-şi curăţa uscăciunile…

Păcatul tinereţii… 

În 2012, BIHOREANUL a dezvăluit că Simona Cavalu, profesoară de biofizică la Facultatea de Medicină şi Farmacie, a plagiat în volumul „Medical Biophysics”, publicat în anul 2000 alături de colega ei Mioara Tripşa, apoi în reeditarea intitulată „Medical Biophysics and Electronic Medical Devices”, apărută cinci ani mai târziu, doar cu semnătura ei. Cartea lui Cavalu copia zeci de pagini, cu tot cu imagini şi schiţe, din volumul „Medical Physics”, scris de englezul Martin Hollins (foto) în 1990.

Culmea este că, abordată de BIHOREANUL, Cavalu şi-a recunoscut greşeala, numind-o un „păcat al tinereţii” şi garantând că celelalte studii şi cărţi scrise ulterior sunt originale 100%. Cea dintâi operă este, însă, o uriaşă pată în CV-ul ei, pe care n-a vrut să o repare.

Deşi fapta ei era una cât se poate de gravă, iar Martin Hollins a sesizat Universitatea din Oradea, în dulcea tradiţie „sorbonicească”, Cavalu s-a dovedit de neatins: Comisia de Etică nici n-a cercetat-o, pe motiv că… n-are cartea englezului! Eticienii Universităţii s-au rezumat să caute cartea lui Hollins în biblioteca din campusul studenţesc. După ce n-au găsit-o acolo, nu au catadicsit să o cumpere de pe internet, unde era disponibilă, nici măcar n-au cerut-o autorului original, ci s-au rezumat să închidă rapid ancheta, pe motiv că n-au cum face o verificare.

 » sursa: ebihoreanul.ro