Davai ruble, davai ceas ori nema gaz. Putin pune Europa pe butuci


ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Moscova le-a transmis țărilor „neprietenoase” că vor fi nevoite să plătească gazul rusesc în ruble, în caz contrar urmând să li se întrerupă livrările.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care prevede că, începând de vineri, cumpărătorii „trebuie să deschidă conturi în ruble la băncile rusești”. Deși se referă la data de 1 aprilie nu pare să fie o păcăleală.

„Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică, contractele existente vor fi oprite”, a declarat președintele rus. Afirmația sa este vădit exagerată. Statele europene nu cumpărau gaz pe gratis, doar că nu-l plăteau în moneda națională a Rusiei.

Pretenția lui Putin de a fi onorate toate contractele de livrări de gaz în ruble este văzută ca o încercare de a stimula moneda rusească, afectată în urma sancțiunilor economice impuse de Occident, informează BBC.

Și președintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a anunțat miercuri că Uniunea Europeană va trebui să plătească în ruble dacă vrea gaz rusesc, avertizând, de asemenea, că și exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și cherestea vor fi vândute în curând pe ruble, informează Agerpres

„Dacă vreți gaz, găsiți ruble”, a transmis miercuri, într-o postare pe o rețea socială, Viaceslav Volodin. „Mai mult decât atât, ar fi corect – acest lucru este benefic pentru țara noastră – să fie extinse listele de produse care să fie plătite în ruble, pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei de gătit, țiței, cărbune, metale, cherestea, etc.”, a adăugat el.

Companiile și guvernele occidentale au respins cererile Rusiei de a plăti gazul în ruble ca pe o încălcare a contractelor existente, care sunt stabilite în euro sau dolari americani.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, țările occidentale au instituit sancțiuni economice și comerciale împotriva Rusiei, dar, spre deosebire de SUA și Canada, Uniunea Europeană nu a impus interdicții asupra petrolului sau a gazelor naturale, deoarece statele sale membre depind de gazul rusesc.

UE obține aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul de care are nevoie din Rusia și nu dispune de alternative ușoare în cazul în care aprovizionarea ar fi întreruptă. În același timp, Rusia câștigă în prezent 400 de milioane de euro pe zi din vânzările de gaz către UE și nu ar putea redirecționa aceste cantități către alte piețe.

Putin a declarat că trecerea la ruble a avut ca scop să consolideze suveranitatea Rusiei și că aceasta își va respecta obligațiile asumate în toate contractele, dacă țările occidentale se vor conforma.

Germania a declarat că schimbarea anunțată de Putin echivalează cu un „șantaj”.

 » Citește întreg articolul pe www.activenews.ro