Preţurile pentru lemnele de foc ar putea fi plafonate până la 31 martie 2023, după ce Senatul a adoptat tacit ordonanța de urgență, anunță deputatul AUR Darius Pop. Oficialul susține că proiectul, care limitează valoarea lemnelor, a trecut de Senat fără nicio discuție, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional.
„Deși PSD, PNL și UDMR au o majoritate covârșitoare în Parlament, atât în Senat, cât și în Camera Deputaților, ce le permite să adopte orice corecție, orice act normativ, aceștia au refuzat să dezbată în Senat Ordonanța de Urgență prin care a fost plafonat prețul lemnelor de foc. Proiectul privind adoptarea Ordonanței a trecut de Senat în mod tacit, adică fără niciun fel de discuție, urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.
Suntem la finalul lunii noiembrie, temperaturile scad, iar românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc. Situația cu care ne confruntăm anul acesta nu a avut loc anul trecut, ceea ce demonstrează că totul e cauzat de către guvernanți și Ordonanța lor. Încă din momentul în care s-a discutat despre această măsură a plafonării prețului la lemnele de foc, orice privea Ordonanța știa că nu va produce efecte pozitive. Prețul putea fi gestionat de conducerea țării sau chiar de conducerea Romsilva„, a declarat deputatul AUR Darius Pop.
Sunt peste 3 milioane de familii care depind de lemnele de foc pentru încălzire. AUR a propus Guvernului să elaboreze un Ordin de ministru sau o Hotărâre de Guvern care să le permită românilor să intre în pădure și să adune vreascuri sau crengi fără a fi sancționați. De asemena toate ocoalele silvice din țară să primească o directivă din partea Guvernului prin care să poată atinge nivelul maxim al cotelor de tăiere prevăzut pentru anul acesta.
Guvernul a aprobat pe 5 octombrie o ordonanţă de urgenţă prin care a fost plafonat la 400 lei preţul pe metrul cub de lemn de foc. Potrivit actului normativ, preţul la lemnul de foc, tocătură provenită din lemn, rumeguş şi resturi de lemn se stabileşte la 400 lei pe metrul cub cu TVA inclus, la brichete de lemn se prevede un preţ maxim de 1.500 lei pe tonă cu TVA inclus şi la pelete de cel mult 2.000 lei pe tonă cu TVA inclus.