Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că palatele copiilor și cluburile sportive școlare ar putea fi transferate către autoritățile centrale. Deputatul AUR Dan Tanasă susține că, dacă această propunere se implementează, aceste unități riscă să fie închise.
Dan Tanasă arată că propunerea anunțată de ministrul Educație vine ca urmare a aplicării unui chestionar și a elaborării unui studiu, ale căror rezultate nu au evidențiat „într-o proporție majoritară oportunitatea descentralizării”. Deputatul consideră că, înainte de a adopta o astfel de hotărâre, este nevoie de o serie de evaluări, dezbateri publice și analize cu privire la impactul pe care l-ar putea avea o astfel de inițiativă.
„Ce interese dictează, în mod real, trecerea unităților pentru activități extrașcolare la autoritățile locale, având drept consecințe imediate pierderea statutului de personal didactic de către salariații acestora și, în perspectivă, desființarea multora dintre ele?” – este principala întrebare ridicată de către deputatul AUR.
Trecerea unităților pentru activități extrașcolare la autoritățile locale nu este o garanție a faptului că situația acestora se va îmbunătăți. Dimpotrivă, punctează Dan Tanasă, riscul desființării multora dintre ele este și mai mare, în condițiile în care multe autorități locale nu au fonduri suficiente nici pentru finanțarea categoriilor de cheltuieli asociate procesului de învățământ pe care în prezent trebuie să le asigure.
„Drept urmare, se poate constata faptul că este necesară menținerea uniților pentru activități extrașcolare ca unități a căror finanțare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, ele fiind singurele activități extrașcolare fără plată din partea copiilor și a părinților”, subliniază deputatul.
În acest context, Dan Tanasă solicită ministrului clarificări privind următoarele chestiuni:
- S-a făcut o nouă evaluare a impactului financiar și logistic pe care acest transfer l-ar avea asupra autorităților locale?
- A avut loc o dezbatere publică, la care să participe reprezentanți ai elevilor, a corpului profesoral și din partea administrațiilor locale, cu privire la această temă, dezbatere prin care s-ar putea armoniza punctele de vedere și în cele din urmă adopta o decizie avizată și nu grăbită fără motiv?
- Faptul că timp de 10 ani nu se va schimba destinația imobilelor nu este nici acesta o garanție a menținerii activității. După acești 10 ani ce se va întâmpla? Autoritățile locale vor avea mână liberă să concedieze salariații, să desființeze unitățile în cauză și să facă ce doresc cu patrimoniul acestora?