Dăianu: Creşterea economică a României va fi între 6 şi 7% în 2021

România va avea în 2021 o creştere economică între 6 şi 7%, a declarat, miercuri, Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, menţionând că „există ‘rebound’-ul economic, există investiţii publice în acest an alocate prin buget de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut.

Daniel Dăianu

‘Eu cred că, într-adevăr, creşterea (economică, n.r.) va fi între 6 şi 7% în 2021. Este posibil să avem şi 7%. Există rebound-ul economic, există investiţii publice în acest an alocate prin buget, de 5,5% din PIB, mai mult decât în anul trecut. Economia este mai rezilientă decât se credea. Este de văzut pentru că noi tot judecăm numai în culori negre economia românească. Iar eu observ şi o efervescenţă antreprenorială. Deci, există aşa ceva. S-a creat o masă critică în economia noastră din acest punct de vedere: deficit bugetar în jur de 7%, deficitul cash. Industria financiară poate sprijini mai mult sectoare vitale, de pildă agrobusniss-ul unde finanţarea viza mai mult nevoi de lichiditate şi nu investiţii. Aşa s-a întâmplat în anii recenţi. Trebuie să ne ghidăm după investiţii. Realitatea este că băncile preferă încă mult obligaţiunile guvernamentale. Este greu să investeşti. Asta înseamnă ‘due dilligence’, trebuie să faci analiză serioasă ca să finanţezi investiţii”, a spus Daniel Dăianu, scrie Agerpres.

Prezent la prima ediţie a Forumului de fiscalitate dedicat sectorului financiar-bancar – ”Transformarea serviciilor financiare în 2021”, el a menţionat că Banca de Dezvoltare „trebuie grăbită”, Bursa poate ajuta mai mult economia prin listări noi, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) poate duce investiţiile publice în România la peste 7% din PIB în anii următori.

„Trebuie grăbită Banca de Dezvoltare, prea întârziem cu constituirea acestei bănci de dezvoltare. Şi Bursa şi ea poate ajuta mai mult economia prin listări noi.

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: