Cum te poți vaccina în prezent în România. Ce se întâmplă cu cetățenii români vaccinați în alte țări cu seruri neautorizate de EMA

Autoritățile române își păstrează obiectivul de a vaccina până în toamnă 10,4 milioane de persoane, în condițiile în care până în prezent, în aproape cinci luni, au fost vaccinați 3,6 milioane de rezidenți. Acum, însă, spre deosebire de primele luni ale campaniei, accesul la vaccin este mult ușurat pentru populație, care are la dispoziție mai multe variante pentru a se imuniza, a arătat duminică seara, la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu. El crede că în următoarea perioadă persoanele vor veni la vaccinare motivate de pragmatism.

În plus, până la toamnă cel mai probabil va fi autorizată și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 16 ani și va fi nevoie de gândirea unei noi strategii dedicate acestora.

Andrei Baciu a fost întrebat și despre străinii care lucrează sau trăiesc în România. Cei care au drept de ședere în România se pot înscrie singuri la vaccinare sau pot fi înscriși de angajator, însă nu orice turist străin se poate prezenta la vaccinare în România, pentru că fiecare țară are propria ei strategie, iar dozele de vaccin sunt, totuși, limitate, a arătat Andrei Baciu.

Mai există, pe de altă parte, problema românilor care lucrează, de pildă, în Emiratele Arabe Unite și au fost vaccinați cu vaccinul chinezesc Sinopharm, nerecunoscut deocamdată în Europa, dar pentru care OMS a emis autorizație de urgență. Trebuie să mai stea ei în carantină la revenirea în România? „În acest moment se analizează și acest aspect, însă pentru noi sunt (valabile – n.r.) vaccinurile care au autorizație de la Agenția Europeană a Medicamentului. Lucrurile sunt în dinamică, se vor găsi soluții, adică se va echilibra situația, se va alinia la demersurile internaționale. Sunt astfel de discuții la nivel european, nu este România singura țară care se confruntă cu această situație,

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: