Cultura de cânepă între succes, decădere și revigorare, în agricultura din Timiș

Intrată într-un proces continuu de distrugere, industria cânepii a ajuns să nu mai existe în România. Înainte de 1989, centrul de dezvoltare se afla în Timiș și cuprindea topitorii, fabrici și utilaje, cu zeci de mii de ha cultivate an de an cu cânepă, dar totul a fost distrus.

Totuși, o dată cu revigorarea SCDA Lovrin, în 2015, s-a reluat timid cultivarea cânepii de obicei pentru producția de semințe. Mai mult, de cânepa de la Lovrin au început să se intereseze și cercetătorii din industria medicală din SUA. Despre importanța și viitorul culturii de cânepă și de ce fermierii ar trebui să planteze această minunată plantă, noi am discutat cu drd. ing. Anca Panda, șefa Laboratorului de ameliorarea cânepii din cadrul Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă (SCDA) Lovrin.

Drd. ing. Anca Panda, ce speranțe există ca fermierii din Timiș să mai cultive cânepa, în 2021, dat fiind că pandemia COVID a complicat mai mult lucrurile în agricultură?

Cânepa este o cultură de mare perspectivă și bineînțeles, bănoasă,  iar noi îi îndemnăm întotdeauna pe fermieri să cultive cânepă, să își îndrepte atenția către această cultură de viitor. Pandemia nu cred să joace vreun rol important aici. Le oferim informații ori de câte ori  au nevoie, iar noi insistăm pe această cultură. Noi vom cultiva în fiecare an cânepă la Lovrin. Anul trecut am avut aproape 40 de hectare semănate cu soiul Silvana. Mesajul nostru către fermieri este să nu se lase dezamăgiți și să insiste pe această cultură, iar dacă au nevoie de informații și consultanța noi le oferim tot sprijinul.

Ce soi veți folosi în acest an la Lovrin?

Vom folosi în cultură soiul Silvana, fiindcă este foarte bun, dă producții bune de tulpini,

 » sursa: ziuadevest.ro