În România nu doar justiția este politizată, ci și învățământul. Toate partidele care s-au perindat la conducerea țării și-au numit acoliții în posturi cheie la nivel central sau local, reușind astfel să căpușeze și instituțiile școlare în nenumărate rânduri. Un astfel de caz s-a petrecut anul acesta la Bârlad, unde Georgică Vulpe, ales în iunie președinte al filialei PNL Bârlad, a fost desemnat ca director interimat al Liceului Tehnologic „ Petru Rareș” de către Inspectoratul Școlar Județean Vaslui.
Politizarea educației s-a făcut prin modificări aduse Legii Educației, după cum urmează:
- prin OUG 49/2014 s-a eliminat prevederea prin care organizarea concursurilor pentru directori cădea în sarcina Consiliului de Administrație (CA), precum și prerogativele de validare ale a concursului pentru directori trec din sarcina CA în sarcina Inspectoratului Școlar Județean (ISJ).
- ulterior, prin OUG 96/2016 s-a trecut de la concursul organizat de ISJ la concursul național, organizat de Ministerul Educației, și s-a lăsat în sarcina ministerului modalitatea de numire a comisiilor de concurs privind unitățile conexe și auxiliare.
Având în vedere că situațiile în care directori numiți politic nu sunt deloc puține, deputatul AUR Cristian Ivănuță a anunțat că sprijină o inițiativă legislativă care restabilește rolul Consiliului de Administrație (CA) în desemnarea candidaților pentru funcția de director, a organizării concursului și a validării acestora. Prin această modificare se elimină rolul discreționar al Inspectoratelor Școlare, prin care acestea se foloseau de numirile în funcția de director pentru a-și plasa persoane pe criterii politice sau pe alte criterii, fără legătură cu competențele ce țin de managementul școlar.
„Proiectul aduce o creștere a rolului unităților școlare in actul managerial, ca premisă pentru pentru valorificarea potențialului uman și material al specificului local în procesul de învățământ”, subliniază deputatul AUR.