Covid-ul a ajuns și la tabăra de bază a Everestului, iar sezonul de ascensiuni riscă să fie compromis

​Numărul de cazuri de Covid a crescut puternic în Nepal și mulți se tem că țara va avea soarta Indiei, în condițiile în care sistemul sanitar stă și mai rău în Nepal. După ce în 2020 sezonul a fost suspendat, anul acesta 408 expediții au cumpărat permise de ascensiune pe Everest, însă au fost depistate mai multe cazuri de infectare la tabăra de bază situată la 5.300 m alt și mulți spun că riscul este enorm și sezonul ar trebui oprit și în acest an.

Acum o lună Nepalul înregistra sub 150 de cazuri de infectare/zi, dar în ultimele zile s-a ajuns și la peste 8.000, teama multora fiind că situația din India s-ar putea repeta aici într-un scenariu mai grav, în special fiindcă sunt mai puțini medici și sistemul medical stă și mai rău.

Nepalul obține anual peste 300 de milioane de dolari din cheltuielile făcute de expedițiile ce vor să ajungă pe Everest și întregul sector de turism generează venituri anuale de 2 miliarde dolari, ceea ce înseamnă cam 8% din PIB-ul țării. În aceste condiții, după un 2020 dezastruos, autoritățile au sperat că în 2021 sectorul va profita de dorința alpiniștilor de a urca pe cei mai înalți munți ai Terrei, mai ales fiindcă sute de mii de nepalezi depind de turismul montan.

Iar dorință chiar a existat, 408 expediții au cumpărat permise de ascensiune a 11.000 dolari fiecare, în timp ce costurile totale pentru un alpinist dintr-o expediție trec de 40.000 – 50.000 dolari.

Problema este că, deși autoritățile au negat, s-au înregistrat cazuri de Covid și la tabăra de bază și peste 30 de oameni au fost evacuați cu elicopterul, din motive medicale. Deja sunt o serie de reguli, oamenii din expediții diferite nu au voie să intre în contact,

 » sursa: hotnews.ro

%d blogeri au apreciat: