Au fost diferențe chiar și de 3-4 puncte, în unele cazuri, între notele date inițial și notele finale rezultate în urma contestațiilor de la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021. Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că acei profesori care au greșit atât de mult în calcularea notei vor fi identificați și se vor lua măsuri împotriva lor.
La Bacalaureat, dintr-un total de aproape 56.000 de contestații, aproape 53.000 s-au soldat cu schimbarea notei, dintre care 47.000 au fost în limita de un punct, iar aproape 6.000 de lucrări au fost evaluate la diferențe mai mari de un punct. Dintre acestea, 19 note au fost evaluate cu diferențe: în plus – 16 note, în minus – 3 note.
La Evaluarea Națională a fost 20.000 de contestații, dintre care peste 18.000 s-au soldat cu modificarea notei, în condițiile în care „baremul a fost foarte strâns, foarte exact, foarte corect întocmit, în așa fel încât ne-am fi așteptat la un subiectivism mult redus”, a declarat la Digi24 ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.
Corectarea informatizată s-ar putea introduce chiar de anul viitor
„Și totuși, s-a manifestat. Înseamnă că factorul uman, acei colegi implicați în Evaluarea Națională și Bacalaureat au nevoie de mult mai multă pregătire. Mai mult decât atât, înseamnă o măsură precum corectarea informatizată, care elimină subiectivismul – fie din perspectiva erorilor umane, fie din perspectiva greșelilor mai mult sau mai puțin intenționate”, a arătat ministrul.
El a explicat ce înseamnă această corectare informatizată și care ar fi avantajele. „Evaluatorii nu s-ar mai cunoaște între ei, acolo unde avem întrebări de tip grilă, corectura poate să fie făcută direct în soft, care să semnaleze și eventualele diferențe întrei cei doi evaluatori care nu se cunosc între ei. Toate aceste lucruri vor putea fi făcute la evaluarea națională la clasa a II-a,