Măsurile propuse de Guvernul Cîțu prin intermediu Ministerului Economiei cu scopul de a sprijini mediul de afaceri local nu sunt operaționale, a transmis Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). Potrivit unui comunicat de presă, 55 dintre cele 57 de măsuri au un grad de implementare de 0%.
Reprezentanții CNIPMMR consideră că „ceastă lipsă de inițiativă din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului afectează grav mediul de afaceri și nu ajută la relansarea economiei, din analiza făcută rezultând un grad de îndeplinire a obiectivelor propuse de doar 3,5%”.
Printre măsurile care nu sunt operaționale se numără granturi pentru investiții pentru microîntreprinderi, granturi pentru sporirea competitivității IMM-urilor, acordarea de ajutoare de minimis în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, realizarea de programe de sprijinire a Start-Up-urilor, definitivarea legislației pentru sprijinirea activităților închise din centrele comerciale, crearea unei interfețe unice („one-stop-shop”) pentru antreprenori în care să prezentăm toate oportunitățile de finanțare existente.
De asemenea, măsura acordării unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021 pentru compensarea pierderilor înregistrate în 2020 a fost realizată în proporție de 5%, până la această dată având doar actul normativ care o reglementeazâ (OUG nr. 10/2021) și o primă rundă de consultări cu privire la Ghidul de Implementare a Schemei de Ajutor pentru Horeca, susțin reprezentanții CNIPMMR.