Ciprian-Titi Stoica, sesizare către Ministerul Mediului privind dezastrul ecologic de la Ghizela

Deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica a sesizat Ministerul Mediului cu privire la dezastrul ecologic de la Ghizela, județul Timiș, unde este amplasat cel mai mare depozitul de deșeuri din vestul țării. Aici ajung anual peste 225 000 de tone de gunoaie colectare din tot județul, cu mult peste capacitatea de depozitare și cea de prelucrare a acestui depozit. Deși presa a scris de nenumărate ori despre dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș, autoritățile nu au rezolvat această problemă.

„Depozitul central de deşeuri nepericuloase din comuna Ghizela are o capacitate de circa 16 100 tone pe an, acesta fiind dotat cu cu instalaţii de sortare, compostare şi tratare mecano-biologică (TMB). În acest depozit ajung anual peste 225 000 de tone de gunoaie colectare din tot județul Timiș. Această cantitate este multiplu mai mare decât capacitatea de depozitare și cea de prelucrare pentru care a fost proiectat. În aceste condiții, devine legitimă întrebarea dacă depozitul de la Ghizela respectă toate normele europene în domeniu”, arată Stoica în sesizarea adresată către Ministerului Mediului.

Având în vedere situația prezentată mai sus, deputatul AUR solicită ministrului Mediului Tánczos Barna să transmită răspuns la următoarele întrebări

  1. Care sunt dimensiunile reale ale dezastrului ecologic de la Ghizela provocat de deversarea levigatului în apele râului Timiș?
  2. Ce decizii au fost luate atât la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, al administrației publice locale din județul Timiș și ce măsuri concrete au fost dispuse sau întreprinse în legătură cu dezastrul ecologic de la Ghizela?
  3. Ce soluții practice de urgență, aplicabile coordonat și în comun cu administrația publică de nivelul II (Consiliul județean Timiș), a luat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru depășirea dezastrului ecologic de la Ghizela?
  4. Care sunt costurile acestor soluții, ce posibilități de acoperire financiară a lor există în actualul exercițiu bugetar din anul financiar 2022?