Ciprian-Titi Stoica (AUR): lucrările la hidrocentralele din Defileul Jiului s-ar putea relua în 2024

Ministerul Energiei și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor au dat curs întrebărilor lansate de către deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica cu privire la deblocarea lucrărilor la hidrocentralele din Defileul Jiului, care au fost abandonate în 2017 chiar dacă sunt construite în proporție de 90%. Ministrul Energiei Virgil Popescu susține că lucrările s-ar putea pune în funcțiune în 2024, iar Ministrul Mediului Barna Tanczos îl contrazice, precizând că Comisa Europeană nu va permite modificări care au ca scop investiții economice în zonă.

Din 2017, odată cu decizia de sistare a lucrărilor, în cadrul proiectului nu au mai fost executate nici lucrări de construcție, nici de montaj, fiind demarate măsuri pe termen scurt și mediu impuse de situația creată, respectiv efectuarea unor demersuri pentru reluarea lucrărilor și finalizarea obiectivului de investiții. În această perioadă au fost urmate toate procedurile legale necesare obținerii unei noi autorizații a lucrărilor pentru finalizarea obiectivului de investiții. Se estimează că punerea în funcțiune a obiectivului s-ar putea realiza, în varianta optimistă, la finalul anului 2024„, se arată în răspunsul oferit de Ministerul Energiei.

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Barna Tanczos susține că declasarea unui sit, fie și parțial, nu este acceptată de Comisia Europeană și în mod clar nu se vor autoriza modificări care au ca scop investiții economice, exemplificând în acest sens construcțiile hidrotehnice.

Parcul Național Defileul Jiului reprezintă o arie protejată care contribuie la atingerea țintelor privind ariile naturale protejate stabilite prin Strategia Uniunii Europene privind biodiversitatea pentru anul 2030. Astfel, adoptarea oricărui act normativ care va conduce la modificarea acestor arii naturale protejate poate fi considerată o încălcare a prevederilor legislației comunitare și implicit la declanșarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement împotriva României. De asemenea, adoptarea unui act normativ care va avea ca rezultat intervenții asupra procedurilor de evaluare de mediu reprezintă o încălcare a angajamentelor României față de Uniunea Europeană, privind transpunerea corespunzătoare în dreptul intern a legislației comunitare„, se arată în răspunsul Miniterului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Fondurile bugetare investite între 2003 și 2017 în construcția celor două hidrocentrale au constituit echivalentul a 155 de milioane de euro. Cele două hidrocentrale ar putea asigura necesarul de curent electric pentru întreg județul Gorj.

În ultimii aproximativ 4 ani lucrările de construcție la două hidrocentrale din Valea Jiului, construite în proporție de 90%, nu pot fi duse la bun sfârșit din cauza intervențiilor în instanțele judecătorești a unor organizații neguvernamentale de mediu finanțate din străinătate care consideră construirea acestor hidrocentrale drept „o crimă împotriva naturii”.