Ciprian-Titi Stoica (AUR): La mulți ani, Timișoara!

La mulți ani, Timișoara! La mulți ani, timișoreni! Acum 102 ani, pe 3 august 1919, armata română intra în Timișoara, consfințind astfel unirea Banatului cu România, chiar dacă avea să mai treacă un an până la instalarea administrației românești în această zonă. Și tot atunci, a sosit la Timișoara prim-ministrul Ion Brătianu, care a ţinut un discurs, în fața a 20.000 de oameni, în care a arătat că armata română înaintează victorioasă către Budapesta.

Cu această ocazie, deputatul AUR Ciprian-Titi Stoica le-a transmis un mesaj timișorenilor, prezentând succint evenimentele asociate acestei izbânzi a ostașilor români:

La mulți ani, dragi timişoreni! Sfârşitul primului Război Mondial a însemnat prăbușirea Imperiului Austro-Ungar, una dintre Puterile Centrale pierzătoare. Conferința de Pace de la Paris, din 18 ianuarie 1919, urma să aducă lumii o nouă configuraţie politică, economică şi teritorială. În decembrie 1918, în Timişoara au intrat primele unităţi militare franceze. Erau unităţile coloniale din Maroc şi Algeria, care înlocuiau unităţile sârbe. În cadrul Conferinţei de Pace de la Paris, în 22 iunie 1919, Consiliul Suprem decide divizarea Banatului. Conform dispoziţiilor Consiliului Dirigent, în dimineaţa zilei de 2 august 1919, de la Arad au sosit, cu un tren special, 480 de jandarmi români.

A urmat încă un detaşament de jandarmi de la Lugoj. În 3 august au sosit ostaşii primelor unităţi operative ale Armatei regale române. La ora 8.30, ostaşii români, conduşi de câteva sute de călăreţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, au fost întâmpinaţi de un public numeros. Aceştia s-au oprit în Piaţa Domului, care de atunci se numeşte Piaţa Unirii. Primarul Geml şi subprefectul Ferenczi i-au primit pe militar, conform tradiţiei, cu pâine şi sare. La ora 17 avea să sosească la Timişoara şi Ion I.C.Brăteanu, care deţinea funcţia de premier al României. În dimineaţa zilei de 12 august 1919, generalul de Tournadre, însoţit de ultimii militari francezi, a părăsit Timişoara, încetând astfel prezenţa trupelor franceze în Banat”, a scris deputatul AUR pe pagina sa cu ocazia acestei zile.