Oamenii de ştiinţă au măsurat pentru prima dată în mod direct miezul unei alte planete, prin intermediul misiunii InSight a NASA pe Marte, şi au descoperit că nucleul Planetei Roşii’ este considerabil mai mare decât estimările anterioare, relatează luni Science Focus, potrivit Agerpres.
Instrumentele cu care este dotată sonda au ascultat energia seismică din adâncimile planetei. Datele sugerează un diametru de 1.810 – 1.860 de kilometri, aproximativ jumătate din dimensiunea nucleului Pământului. Acesta este mai mare decât unele estimări, ceea ce înseamnă că nucleul marţian este mai puţin dens decât estimările anterioare, probabil datorită prezenţei elementelor mai uşoare, precum oxigenul.
Aceste măsurători nu au fost încă publicate într-un jurnal ştiinţific, însă au fost prezentate la ediţia virtuală din acest an a conferinţei de ştiinţă selenară şi planetară – Lunar and Planetary Science Conference. Descoperirea ar putea ajuta cercetătorii să pună cap la cap mai multe informaţii despre modul în care a evoluat Marte şi suscită întrebări cu privire la condiţiile pentru potenţiala viaţă pe planetă.
Datele au fost obţinute cu ajutorul unui seismometru, a explicat Divya Persaud, specialistă în planetologie la University College London (UCL), care nu a fost implicată în cercetare.
”Este precum o ureche foarte sensibilă lipită de sol, care ascultă evenimentele energetice din interiorul unei planete. Pe Pământ, acestea sunt de obicei cutremure. InSight a detectat sute de evenimente seismice în primul an al misiunii sale pe Marte. Evenimentele seismice de pe Marte, cum ar fi cutremurele sau impactul meteoriţilor, sunt entuziasmante pentru geologi, dar sunt, de asemenea, un instrument util. Pe Pământ, când un cutremur eliberează multă energie, aceste valuri de energie se deplasează rapid prin interiorul planetei şi ricoşează din diferite materiale, cum ar fi magma, sau graniţele dintre straturile diferitelor tipuri de roci. De asemenea, ele încetinesc în unele materiale sau accelerează în altele”,