Cercetătorii au descoperit cele mai vechi urme ale activității umane într-o peșteră din Africa

Puține locuri din lume au păstrat înregistrări arheologice continue de-a lungul a milioane de ani însă peștera Wonderwerk din deșertul Kalahari din Africa de Sud este un astfel de sit rar, relatează Phys.org.

Peștera Wonderwerk (însemnând „miracol” în limba afrikaans) a fost identificată anterior ca fiind posibil cea mai veche peșteră locuită din lume și situl unora dintre cele mai timpurii indicii privind folosirea focului și a unor unelte primitive de către oamenii preistorici.

O nouă cercetare realizată de geologi și arheologi de la Universitatea Ebraică din Ierusalim și Universitatea Toronto a confirmat acum caracterul spectaculos al acestui sit.

„Putem spune cu încredere acum că strămoșii noștri făceau unelte Oldowan simple din piatră înăuntrul peșterei Wonderwerk în urmă cu 1,8 milioane de ani”, afirmă Ron Shaar, profesor la Universitatea Ebraică și autor principal al studiului”.

„Tocmai fiindcă este o peșteră și nu în aer liber, Wonderwerk este unică în rândul siturilor Oldowan [care conțin] un tip de unealtă folosit pentru prima dată în urmă cu 2,6 milioane de ani în Africa de Est”, explică acesta.

Echipa a reușit să stabilească într-un strat aflat adânc în interiorul peșterii tranziția de la unelte Oldowan (în special cremene ascuțite și instrumente de tăiat) la toporiști primitive în urmă cu peste un milion de ani în urmă, reușind totodată să dateze folosirea focului de către strămoșii noștri preistorici cu un milion de ani în trecut.

Cea din urmă este o descoperire semnificativă deoarece alte exemple ale folosirii timpurii a focului au fost descoperite la situri în aer liber în care nu a putut fi exclusă apariția focului în urma unor fenomene naturale.

În plus, Wonderwerk a conținut o întreagă gamă de rămășițe legate de folosirea focului: oase arse,

 » sursa: hotnews.ro