Boris Volosatîi (AUR): Românii din jurul granițelor au fost abandonați de Institutul Cultural Român

Comunitățile istorice din jurul României se află într-o situația dramatică din cauza politicilor de asimilare impuse de către statele de reședință. La fel de grav este faptul că etnicii românii nu au școli, lăcașuri de cult sau presă în limba maternă și nici sprijin din partea instituțiilor statului român. Un astfel de sprijin ar putea veni din partea Institutului Cultural Român, însă din 2018, ICR nu mai are o direcție de specialitate, astfel că nu s-au organizat activități culturale în aceste comunități.

Deputatul AUR Boris Volosatîi susține ferm că este nevoie de implicarea instituțiilor statului român și de alocarea unei buget pentru desfășurarea unor proiecte culturale destinate românilor din jurul granițelor. În acest context, parlamentarul AUR, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților, i-a adresat o interpelare președintelui ICR, Liviu Jicman, privind direcțiile de acțiune ale instituției pe care o conduce pentru acest domeniu important.

Astfel, se așteaptă răspuns din partea conducerii ICR la următoarele chestiuni:

  1. Direcțiile de acțiune din strategia ICR privind comunitățile românești istorice, în ceea ce privește păstrarea identității culturale, lingvistice și religioase a acestora. Vă rog să precizați și direcțiile de acțiune ale ICR în acest sens ale reprezentanței ICR din Republica Moldova și bugetul alocat de instituția pe care o coordonați pe cele două componente pentru anul 2022 (Compartimentul Comunități Istorice și ICR Chișinău).
  2. Planul de proiecte/programe (într-o prezentare succintă) ce urmează a fi derulate de ICR, prin Compartimentul Comunități Istorice și prin reprezentanța ICR la Chișinău și filiala de la Copăceni în anul 2022.
  3. Modul în care înțelegeți să promovați în plan intern, în interiorul țării, cultura românilor din comunitățile istorice, așa încât publicul din țară să conștientizeze existența acestora. 
  4. Nu în ultimul rând, vă rog să precizați cum înțelegeți să revitalizați structura embrionară actuală a ICR, reînființând Direcția Generală pentru Românii din Afara Granițelor, în vederea asigurării unei asistenţe identitare şi culturale permanente adecvate şi a implementării intereselor statului român în acest sens.