„Boierul” vandal: Poliţia e pe urmele individului care mâzgăleşte palatele din Oradea. E bănuit fiul unui cunoscut politician (FOTO)

Orădenii sunt tot mai mândri de oraşul lor în ultimii ani, de când cele mai frumoase clădiri de patrimoniu au fost reabilitate, etalându-se ca adevărate bijuterii arhitecturale. De câteva săptămâni, însă, un orădean care se autointitulează Boier marchează cu graffiti unele dintre cele mai frumoase edificii, printre „victime” numărându-se şi Palatul Vulturul Negru.

Isprăvile sale au stârnit revolta localnicilor, dar şi dispreţul grafferilor pasionaţi, iar poliţiştii sunt pe urmele lui. Principalul bănuit e fiul unui fost politician, Mircea Matei.

Monumente însemnate

Împinşi de porniri artistice ori de răzvrătiri trecătoare, destui anonimi au vopsit pe ascuns cam tot ce le-a ieşit în cale prin oraş în istoria recentă a Oradiei. De câţiva ani, mania graffiti totuşi s-a stins, pasionaţii limitându-se să-şi lase amprenta pe sub poduri, pe pereţi de clădiri vechi, unii formând grupuri şi practicându-şi hobbyul în locuri legale.

La finalul lunii martie, însă, un nou „artist”, autointitulat Boier, a dorit să se afirme scriindu-şi „numele de scenă” pe unul dintre pereţii interiori ai Palatului Vulturul Negru, cunoscut simbol al stilului Art Nouveau. BIHOREANUL a relatat atunci că autorul s-a lăudat cu fapta pe internet, postând o imagine a „operei” pe pagina de Facebook „Romanian Graffiti Writers”.

Au urmat apoi mai multe clădiri de pe Corso, precum Casa Poynar, fostul Hotel Parc (foto), imobilul din Republicii 7, la parterul căruia funcţionează Farmacia 3, şi cel din Republicii 27, unde este magazinul Telekom.

„N-au nimic de spus”

„Reuşitele” n-au fost deloc pe placul orădenilor, ba dimpotrivă, iscălitura de pe Casa Poynar i-a revoltat pe mulţi. „Nu e artă, ci vandalism. Eu nu mi-aş permite să trag o linie cu pixul pe orice clădire, nu să fac cu un spray un semn uriaş pe un monument istoric.

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: