Bilanţul Amnesty International arată că în 2021 a crescut numărul de execuţii legale

În 2021 a crescut numărul de execuţii şi de condamnări la moarte, arată un raport al organizaţiei pentru drepturile omului Amnesty International, dat publicităţii marţi.

Agnes Callamard,

Sursa foto: (c) Agnes Callamard/twitter.com

Au avut loc cel puţin 579 de execuţii în 18 ţări, un bilanţ în creştere cu 20% faţă de anul 2020, citează Agerpres.

O mare parte din evoluţie a fost cauzată de Iran, care a executat în 2021 cel puţin 314 oameni, faţă de 246 cu un an înainte, bilanţul cel mai ridicat din 2017 până acum. Multe din pedepsele capitale au fost legate de droguri, deşi – arată Amnesty – legile internaţionale nu permit aplicarea acestora decât în cazuri de omucidere cu intenţie.

O altă contribuţie majoră a avut Arabia Saudită, unde numărul de execuţii a fost anul trecut mai mult decât dublu faţă de 2020. Tendinţa continuă şi anul acesta, când au avut deja loc într-o singură zi din martie 81 execuţii.

Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International, a arătat că „după o scădere a totalului execuţiilor în 2020, Iranul şi Arabia Saudită şi-au intensificat din nou utilizarea pedepsei cu moartea, inclusiv prin încălcarea fără nicio jenă a interdicţiilor implementate conform legislaţiei internaţionale privind drepturile omului. Înclinaţia lor de a-i da de lucru călăului nu a dat niciun semn de atenuare nici în primele luni din 2022”.

Pe măsură ce au fost ridicate restricţiile legate de pandemia de COVID-19, care întârziase unele procese, judecătorii au reînceput să pronunţe condamnări la moarte: cel puţin 2.052 în 56 de state, o creştere de aproape 40% faţă de 2020, cu vârfuri accentuate în ţări cum ar fi Bangladesh (cel puţin 181, de la 113), India (144, de la 77) şi Pakistan (cel puţin 129,

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: