Biden va face o vizită extinsă în Golf, unde va discuta cu prințul Arabiei Saudite. Președintele SUA își încalcă promisiunea

Joe Biden se va întâlni cu prințul saudit Mohammed bin Salman în timpul unei vizite în Orientul Mijlociu în iulie, îndepărtându-se de promisiunea sa din campanie că va trata regatul ca pe o „paria”, conform Reuters. Vizita are loc în contextul în care președintele american vrea să combată prețurile record la benzina vândută în SUA.

La un număr de săptămâni după asumarea mandatului, Biden a schimbat politica SUA față de Arabia Saudită, adoptând o poziție mai dură privind respectarea drepturilor omului și în mod particular uciderea și dezmembrarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post, în Turcia, în 2018. Serviciile de informații americane au făcut legătura între prințul saudit și această crimă. Guvernul Arabiei Saudite a negat orice implicare a sa.

Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a avut o relație apropiată cu prințul, conducătorul de facto al statului arab. Însă în vreme ce era candidat la prezidențiale în 2019, Biden a promis că va face Arabia Saudită să „plătească prețul și să-i fac, de fapt, paria care sunt” din cauza uciderii lui Khashoggi. Casa Albă a transmis, ultima dată luna aceasta, că viziunea lui Biden nu s-a schimbat.

Discuțiile cu prințul coroanei – parte a primei vizite a lui Biden în regiune – sunt văzute de activiștii drepturilor omului ca fiind în contradicție cu promisiunea lui de a pune drepturile în centrul politicii externe americane. Călătoria lui Biden de pe 13 până pe 16 iulie va include și o oprire în Israel și în Cisiordania ocupată.

Un oficial american de rang înalt, care a vorbit sub condiția anonimității, a spus că dacă Biden „stabilește că este în interesul său să se implice cu un anumit lider și dacă un astfel de angajament poate aduce rezultate,

 » sursa: www.digi24.ro

%d blogeri au apreciat: