Belarus: Roman Protasevici apare într-o înregistrare suspectată că a fost făcută sub constrângere

O înregistrare video în care apare tânărul jurnalist belarus Roman Protasevici a fost dată publicităţii luni, provocând îngrijorarea opoziţiei care consideră că există indicii că ar fi fost făcută sub constrângere, informează dpa şi AFP, citate de Agerpres.

Roman Protasevici

Înregistrarea video a fost difuzată pe un canal Telegram pro-guvernamental.

„Personalul se comportă cu mine într-un mod complet adecvat şi respectând legea, continui să colaborez cu anchetatorii şi am trecut la mărturisiri cu privire la organizarea tulburărilor în masă”, spune Roman Protasevici în această înregistrare video în care vorbeşte aşezat la masă, cu faţa la camera de filmat.

Tânărul jurnalist pare obosit, fluturându-şi mâinile încrucişate în timp ce pe masă sunt un pachet de ţigări şi unul de chibrituri.

În înregistrarea video nedatată, activistul de 26 de ani susţine că se află în Închisoarea nr. 1 din centrul oraşului Minsk. Încăperea în care este filmat nu oferă însă niciun indiciu despre locul în care se află.

Presa de opoziţie susţine că Roman Protasevici avea urme pe faţă, sugerând astfel posibile rele tratamente.

„Aşa arată Roman sub presiune fizică şi morală”, a scris pe Twitter opozanta Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil, denunţând înregistrarea „canalelor de propagandă ale regimului”.

În trecut, autorităţile din Belarus au fost acuzate de difuzarea unor mărturisiri ale unor persoane aflate în arest, obţinute sub constrângere.

În august 2020, Svetlana Tihanovskaia a apărut într-o înregistrare video difuzată de mass-media de stat în care făcea apel să nu se manifeste, într-un moment în care Belarusul era cuprins de o mişcare istorică de protest împotriva realegerii frauduloase a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

O aliată a opozantei, Maria Kolesnikova, a denunţat, la rândul ei, o înregistrare făcută „sub presiunea forţelor de securitate”.

 » sursa: www.replicaonline.ro

%d blogeri au apreciat: