Belarus a deturnat un avion Ryanair. Un jurnalist riscă să fie condamnat la moarte

Distribuie acest articol!


  La bordul avionului Ryanair se afla cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevich. Aparatul de zbor a fost forţat să aterizeze în Minsk, iar poliţiştii l-au arestat pe jurnalist, care, potrivit Daily Star, riscă pedeapsa capitală, în ultima țară din Europa care mai practică această sentință.

  Jurnalistul de opoziție Roman Protasevich, ridicat din aeronavă

  Belarus a oprit avionul pentru a aresta un jurnalist, susține opoziția citată de dw.com. Avionul Ryanair se îndrepta spre Lituania, când a fost forțat să aterizeze în Belarus, unde autoritățile au arestat un jurnalist critic la adresa lui Lukașenko. Oficialii critică dur „gestul fără precedent”.

  Lituania a cerut NATO și UE să rezolve criza, spunând că reprezintă „o amenințare la adresa aviației civile internaționale”.

  Cursa Atena-Vilnius a fost deviată prin Belarus, conform FlightRadar24.

  Agenția de presă Belta a scris că avionul a fost redirecționat pe Minsk, după o „amenințare cu bomba”.

  The regime forced the landing @Ryanair plane in Minsk to arrest journalist and activist Raman Pratasevich. He faces the death penalty in Belarus. We demand immediate release of Raman, @ICAO investigation, and sanctions against Belarus. pic.twitter.com/ondPBd0kU9

  — Sviatlana Tsikhanouskaya (@Tsihanouskaya) May 23, 2021

  Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat că nu s-au găsit materiale explozive la bordul avionului și nu se cunoaște când anume va avea voie să decoleze.

  Nexta, un canal al opoziției din Belarus, operat pe Telegram, a anunțat că avionul a fost percheziționat și jurnalistul Roman Protasevich, despre care Daily Star scrie că ar fi amenințat cu pedeapsa capitală, a fost reținut.

  La bordul aeronavei se află 171 de oameni.

  La bordul avionului deturnat se află și 5 români, potrivit Mediafax.

  Aeronava efectua o cursă Vilnius – Atena. Înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, un pasager a lansat o alarmă cu bombă, ce s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze.

  It is utterly unacceptable to force @Ryanair flight from Athens to Vilnius to land in Minsk.

  ALL passengers must be able to continue their travel to Vilnius immediately and their safety ensured.

  Any violation of international air transport rules must bear consequences.

  — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 23, 2021


  Distribuie acest articol!

   %d blogeri au apreciat: