Baraj finalizat de ABA Crișuri la 35 de ani de la deschiderea șantierului. Lucrările se lasă și cu plângere penală (FOTO/VIDEO)

Barajul viitoarei acumulări hidrotehnice Mihăileni, de pe râul Crișul Alb, unde șantierul a început în 1987, a fost inaugurat, la 35 de ani de la debutul lucrărilor.

Șantierul a fost vizitat joi de ministrul Mediului, Tánczos Barna, însoțit de directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, și de cel al Administrației Naționale „Apele Române”, Gabriel Francisc Știka. „Situat pe Crișul Alb, în amonte de localitatea cu același nume și la 15 km de municipiul Brad, barajul de la Mihăileni este o investiție importantă a statului român. Până în prezent a fost alocată suma de 148,51 milioane de lei, din care 15 milioane în acest an. Valoarea totală a investiției este de aproape 168 de milioane de lei”, a anunțat ANAR.

Acumularea de la Mihăileni are rol de apărarea împotriva inundațiilor pe sectorul Mihăileni – Vața, având un volum de atenuare de 6,5 milioane mc, ar trebui să asigure necesarul de apă pentru alimentarea populației și industriei din zona Brad și să producă energie electrică, 1,2 GW/an. 

Cu barajul la judecată

Pe de altă parte, asociația Declic a anunțat, sâmbătă, că va depune o plângere penală împotriva  lui Tánczos Barna și a ANAR, pentru că au recepționat și inaugurat barajul, în ciuda unei decizii judecătorești de suspendare a lucrărilor.

La solicitarea Declic, Tribunalul Cluj a decis, pe 22 martie, prin ordonanță președințială, să suspende lucrările la baraj, pe motiv că s-au făcut fără autorizație de construire. Decizia judecătorilor de suspendare este executorie, dar nu și definitivă.

Astfel, ANAR, prin ABA Crișuri, a continuat șantierul, arătând că hotărârea a fost atacată cu recurs de Consiliul Județean Hunedoara.

”În urma comunicării deciziei Tribunalului Cluj prin care se dispune „suspendarea executării lucrărilor la acumularea Mihăileni până la soluționarea pe fond a dosarului”,

 » sursa: ebihoreanul.ro

%d blogeri au apreciat: