Alianța pentru Unirea Românilor solicită autorităților avizat să renegocieze de urgență Pactul Ecologic (Gren Deal) cu Comisia Europeană. România are nevoie de o tranziție mai lentă la energia verde, așa cum este și cazul Poloniei.
„Actualele ținte de decarbonizare, respectiv reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și net zero în 2050, sunt prea ambițioase pentru România. Avem nevoie de perioade de tranziție mai generoase. Polonia, de pildă, cere 2060.
România nu e pregătită să mărească prea repede ponderea energiei din surse regenerabile, în condițiile în care avem resurse naturale proprii de combustibil fosil care, folosind tehnologii adecvate, pot servi dezvoltării.În această fază România poate ecologiza o serie de exploatări miniere”, se arată într-un comunicat AUR.
Totodată, reprezentanții Alianței susțin retehnologizarea centralelor Turceni, Rovinari, Craiova (Complexul Energetic Oltenia), Mintia și Paroșeni (Complexul Energetic Hunedoara).
„România are nevoie de circa 2500 megawați capacități noi pe gaze naturale. Aceste centrale noi se pot crea cu fonduri europene din Mecanismul de Redresare și Reziliență și Fondurile de Coeziune pe 2021-2027. Apreciem că circa 3-4 miliarde euro se pot aloca în acest scop din banii europeni. Și companii românești precum Hidroelectrica și Romgaz pot face în acest sens investiții care ar fi extrem de rentabile”.
Nu în ultimul rând, potrivit comunicatului de presă, AUR susține începerea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră de către societăți românești.