ATENȚIE! MÂNCĂM PÂINE mai SCUMPĂ și PLINĂ de E-uri

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) cere autorităţilor să ia măsuri de urgenţă pentru sprijinirea celui mai afectat sector din industria alimentară de majorarea preţurilor la energie, gaze şi materie primă, şi pentru atenuarea şocului scumpirilor la făină şi pâine. Aceştia afirmă că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Între timp, InfoCons a realizat un studiu pe baza produselor tip pâine ce se regăsesc pe piața din România. Rezultatul: pâinea de plină de E-uri.

50 de produse au făcut obiectul studiului. Aceste produse provin de la următorii producători/distribuitori: România Hypermarche SA, Auchan România SA, Carrefour România SA, Lidl Discount SRL, Frontera Trading SRL, Grewe SRL, Karamolegos Bakery România SA, Dobrogea Grup S.A., S.C. Boromir Ind S.R.L., Oltina Impex Prod Com S.R.L., Velrom S.R.L., Smart Food Solutions S.R.L., Vel Pitar SA

Ca urmare a centralizării informațiilor au rezultat următoare:

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (făină de diverse tipuri sau amestec de panificație) din compoziția produsului: Doar 26% afișează procentajul ingredientului principal. Dintre acestea: Făină într-o proporție cuprinsă între 26 și 78% din compoziție; Amestec panificatie într-o proporție cuprină între 66.7 și 69.4% din compoziție. Din punct de vedere al existenței cartofilor, cerealelor sau semințelor în compoziția produsului:

14% din produse conțin semințe (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) în proporții cuprinse între 1,2% si 29% din compozitie; 4% din produse conțin cereale în proporții cuprinse între 13,2% și 16,7%; 4% din produse contin cartofi sub formă de fulgi de cartofi în proporții cuprinse între 4% și 6%

Din punct de vedere al tipului de faină:

44% menționează tipul de făină utilizat.

 » sursa: www.replicaonline.ro