Antonio Andrușceac (AUR) cere Ministerului de Externe un punct de vedere vizavi de neregulile semnalate de Curtea de Conturi

Antonio Andrușceac (AUR) cere ministrei Luminița Odobescu un punct de vedere vizavi de neregulile semnalate în Raportul de audit financiar al Curții de Conturi privind obiectele de artă deținute de MAE (2023). Printre neregulile constatate se numără și cea privind situația unor bunuri de artă/cultură pentru care MAE nu a luat măsuri de evaluare, astfel încât sumele raportate prin situațiile financiare să reflecte valoarea de piață reală a acestora.

„În evidența Ministerului există bunuri subevaluate în număr de peste 8800, care au valoare de inventar mai mică de 50 de lei. Ceea ce este și mai grav este faptul că unele lucrări chiar au dispărut din patrimoniul său. Bunurile reprezintă obiecte de valoare de genul sculpturi, picturi, bibelouri, veselă de argint, obiecte de mobilier. Situația este deosebit de gravă, în condițiile în care multe dintre lucrări nu au fost regăsite pe teren la misiunile diplomatice ale României și nu au fost luate nici măsuri de recuperare a pagubelor”, precizează deputatul, cu mențiunea că lipsa unor opere de artă face și obiectul unui dosar al instanței de judecată, din anul 2020, când Muzeul Național de Artă Contemporană a dat în judecată MAE pentru nereturnarea lucrărilor date sub formă de împrumut pentru a fi expuse temporar la misiunile diplomatice ale României.

Potrivit informațiilor aproximativ 226 lucrări au dispărut fără urmă. Curtea de Conturi evidențiază faptul că nu se fac verificări periodice între evidențele misiunilor diplomatice și cele ținute în Centrala MAE existând, astfel, pericolul distrugerii sau pierderii bunurilor aflate în custodie.

În acest context, deputatul Antonio Andrușceac solicită ministrului de Externe al României, Luminița Odobescu, să transmită răspuns la următoarele întrebări:

  1. De ce în cadrul MAE nu se face o inventariere periodică a operelor de artă din patrimoniu și nu se verifică constant dacă bunurile existente corespund cu datele scriptice deținute de Ministerul de Externe?
  2. De la declanșarea procesului din 2020 sau de la data publicării Raportului Curții de Conturi, în anul 2023, ați dispus verificări privind lucrările dispărute și ați aflat ce s-a întâmplat cu acestea?
  3. Dacă în cadrul Ministerului de Externe și în cadrul Ministerul culturii au fost luate măsuri de reevaluare a obiectelor de artă deținute de către MAE și la ce valoarea sunt estimate cele care au dispărut (estimarea realizată de către Muzeul Național de Artă Contemporană de circa 9,3 milioane lei era una provizorie)?