Angajații șantierului Naval Damen Mangalia au protestat zile în șir, nemulțumiți de creșterea salarială de doar 100 de lei. Sorin Mateescu a sesizat acest caz Guvernului Ciucă

Salariați șantierului naval Damen Mangalia au protestat timp de mai mult zile în perioade decembrie 2022 – ianuarie 2023, nemulțumiți de faptul că angajatorul refuză să acorde o creștere salarială corelată cu rata inflaţiei. Senatorul AUR Sorin Mateescu a înaintat sesizări către premierul Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Florin Spătaru, și ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a obține răspuns la următoarea întrebare: În ce mod se poate implica Guvernul României pentru a ajuta salariații de la Șantierul Naval Damen Mangalia?

Laurenţiu Gobeajă, preşedintele Sindicatului Liber Navalistul, a declarat că salariații sunt nemulţumiţi de faptul că „la negocierile colective angajatorul nu a ţinut cont de evoluţia inflaţiei, acordând doar o majorare de 100 de lei, iar în timp ce noi negociam şi ni se spunea că nu pot acorda mai mult de atât, deoarece nu au posibilităţi financiare, am aflat că au acordat în mod arbitrar şi preferenţial un bonus substanţial în valoare netă de 2.300 de lei unui număr de salariaţi despre care nici la momentul ăsta nu ştim exact câţi”.

Potrivit informațiilor, angajaţii Şantierului Naval Mangalia au protestat în timpul pauzelor de masă deoarece, din punct de vedere legal, nu pot face grevă în perioada în care contractul încă este în vigoare. Sindicaliștii au transmis că intenţionează să transmită o scrisoare deschisă acţionarilor: atât reprezentantului statului român, cât şi la Damen Olanda.

Sorin Mateescu a sesizat această situație autorităților și a cerut răspuns la următoarele întrebări:

  1. Care este situația actuală a concedierilor prevăzute de angajatorul de la Damen Shipyards Mangalia pentru anul 2023, precum și a creșterilor salariate promise de  către conducere actuală ?
  2. În ce mod se poate implica Guvernul României pentru a ajuta salariații de la Șantierul Naval Damen Mangalia?